loader
Foto

„Mărturii pentru viitor” despre plante şi leacuri tradiţionale, pe TVR 1

“Mărturii pentru viitor: Ovidiu Bojor (III). Leacuri, ieri şi azi” este titlul sub care TVR 1  prezintă ideile promovate de cel considerat fondatorul fitoterapiei moderne în România.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Fitoterapia este cea mai veche formă de tratament. Însă pentru a fi un instrument terapeutic util, fitoterapia trebuie să fie sistematizată. Este ceea ce au încercat Ovidiu Bojor şi Octavian Popescu, autorii cărţii "Fitoterapie tradiţională şi modernă".

În rezolvarea problemelor de sănătate ale românului, există o ruptură, determinată de lipsa de înţelegere între slujitorii medicinei alopate şi medicina naturală practicată fie de medici, fie de persoane cu mai puţine studii şi cunostinţe în domeniu. S-a profilat un soi de luptă pentru supremaţie între medicina naturală şi medicina alopată.

Ţara noastră are un imens potenţial de plante medicinale, însă în prezent numeroase specii sunt pe cale de dispariţie. Din păcate, s-a dovedit că unele plante folosite de sute de ani în medicina tradiţională pot fi dăunătoare. „De aceea, experienţa uriaşă în acest domeniu a domnului Ovidiu Bojor este de nepreţuit”, spune Radu Dănilă, realizatorul emisiunii.

Dezinformarea şi informarea greşită sunt două dintre defectele lumii de azi. Libertatea presei nu permite cenzura, dar când este vorba despre sănătatea oamenilor, toate datele care ajung pe piaţă ar trebui să fie cenzurate” - Ovidiu Bojor.

Ovidiu Bojor s-a născut la 1 noiembrie 1924. În 1950 a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie din București, iar în 1968 a devenit doctor în farmacie. În 2004, a primit Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române şi este deținătorul titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România.

Pasionat explorator, a condus patru expediţii în Himalaya, iar în 1984 şi 1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal.

În 1985 a condus și a sponsorizat prima expediție româno-nepaleză în Himalaya, pentru cucerirea vârfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu în premieră. A participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan și în Africa (Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi și Botswana). A lucrat ca expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi este membru al Societăţii Naţionale de Geografie din Statele Unite.

Este membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, membru al Academiei de Arte şi Ştiinte din SUA şi al Academiei Daco-Romane, iar în anul 2004 a fondat Centrul de Studii pentru Ştiinţe de Graniţă.

A publicat ca autor sau coautor peste 200 de lucrări științifice şi este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate și de cărți de informare științifică. Este deţinătorul a peste 40 de brevete de invenţie, majoritatea aplicate în cercetare şi în producţie, două dintre ultimele brevete au fost medaliate cu aur şi argint la Saloanele Internaţionale de Invenţii.

Şi-a dedicat mai mult de 25 de ani din viaţă cartării Florei Medicinale din Carpaţi, iar metodologia sa, care ţine seama de ocrotirea naturii, a fost adoptată de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi recomandată ţărilor în curs de dezvoltare.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

În duminica Paștelui, Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă propun o ediție de sărbătoare, într-o comunitate etnică în care nu au mai fost până acum. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Botoșani, supranumit și “leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară, ca Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, etc. Tocmai de aceea, în această ediție punem reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani, iar pentru asta, facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană. Petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici la Rogojești. Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere. Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în 1600 de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni-un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă-4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național. Și tot în comuna Vorona, stăm de vorbă cu badea Costică Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie. Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de 5 generații, dar cântă și la fluier și la muzicuță. Vom vedea că lucrurile aici, într-adevăr au o frumusețe și un specific al lor, cu totul aparte, așa că vă invităm să urmăriți ediția noastră specială din ziua de Paște, “Suflet ucrainean, duh orthodox în Botoșani”

Realizator Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

17:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu Căpitănescu, ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

În Noaptea de Înviere, ediţii speciale „Universul credinţei”, la TVR 1

De la diplomaţie la preoţie – mărturisiri de suflet, făcute cu smerenie de părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, în dialog cu Răzvan Bucuroiu şi ...

 

#tvr1