loader
Foto

Galerie foto

Mircea Dinescu, oaspete în propria-i bucătărie

Dirijorul Ion Marin a gătit în ediţia Politică şi delicateţuri de duminică, 7 iunie.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În prima duminică a lunii iunie, Mircea Dinescu profită de prezenţa în ţară a dirijorului Ion Marin și îl pofteşte în bucătărie, pentru a se „juca” un pic cu ingredientele, iar mai apoi în cramă, pentru a asculta muzica nepereche a Tarafului de la Vărbilău. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Dinescu a hotărât să-şi uimească invitatul cu un macrou împachetat în vânătă coaptă, peste care pune deja faimoasa dulceaţă de ardei iute şi nu se sfieşte să aşeze în tigaie şi câteva foi de ştevie, întrebându-şi senin invitatul: „Ai mâncat vreodată şniţel de ştevie?”.

Pentru felul doi, poetul alege o reţetă tradiţională din Banat, scrob ca la Armeniş, un amestec delicios compus din cârnaţi, şunculiţă afumată la lemn de prun şi brânză de burduf peste care sparge ouă de ţară şi mai apoi adaugă şi terci de mămăligă.

Ion Marin, la rândul său un pasionat al artei culinare, nu se sfieşte să pună mâna pe cuţit şi să se aşeze la masa de lucru, până când rolurile se inversează în bucătărie. De la suportul în prepararea bunătăţilor, maestrul ajunge chiar să gătească, pentru că „dirijorii suferă de o boală profesională de a se băga şi a sta în faţă”, cum singur declară cu umor invitatul lui Mircea Dinescu. Pentru că trăieşte de mult timp în afara ţării şi din când în când i se face dor de sarmale, iar în trecut nu găsea întotdeauna foi de varză murată, el improvizează, făcând sarmale din varză tocată, cu ajutorul unei rogojini de făcut sushi...

În cramă, cei doi, pe care îi leagă o prietenie de peste 30 de ani, vorbesc, râd, deapănă amintiri şi ascultă muzica Tarafului de la Vărbilau.

Ion Marin s-a născut pe 8 iulie 1960 la Bucureşti. A urmat studii de compoziţie, dirijat şi pian la Conservatorul „Ciprian Porumbescu" din Bucureşti. În străinătate, a studiat la Mozarteum Salzburg şi la Accademia Chigiana din Siena. Între 1987 şi 1991 a fost asistentul prestigiosului dirijor Claudio Abbado la Opera de Stat din Viena. A apărut la pupitrul unor orchestre renumite ca: London Philharmonic Orchestra, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Israel Philharmonic Orchestra. A susţinut concerte în compania celor mai valoroşi artişti ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Anna Netrebko. În prezent locuieşte în Elveţia.

***

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

6:00 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1