loader
Foto

Galerie foto

Muşcata din... „grădina Danei"

Dana Constantinescu a venit cu sfaturi utile pentru iubitorii muşcatelor la ediţia din 2 aprilie, difuzată la TVR 1 şi online, de  TVR+ . De la ora 10.00, am aflat cum îngrijim aceste flori, dar şi  despre culturile de lalele şi trandafiri în aer liber.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Iubitorii florilor şi ai primăverii sunt invitaţi duminică dimineaţă În grădina Danei. Informaţii la zi despre îngrijirea plantelor ne sunt oferite de producătoarea Dana Constantinescu şi invitaţii ei la emisiunea difuzată de TVR 1 şi TVR+, de la ora 10.00.

Le place lumina intensă. Şi să fie udate de două-trei ori pe săptămână în timpul lunilor calde. Cum se cultivă muşcatele, ce temperatură preferă aceste minunate flori, ce condiţii de umiditate le priesc, cum le înmulţim şi când ne ocupăm de fertilizarea lor aflăm într-o nouă ediţie În grădina Danei, pe care TVR 1 şi TVR+ o difuzează în premieră duminică, 2 aprilie, de la ora 10.00. Rendi Ferencz, horticultor din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, va oferi telespectatorilor emisiunii toate aceste informaţii.

Tot atunci, inginerul George Bunda, horticultor la Tâncăbeşti, judeţul Ilfov, ne vorbeşte despre cultura în aer liber pentru bulbi de lalele şi butaşi de trandafiri.

(w882)

Este vremea semănatului, aşa că sfaturile pe care ni le oferă Ion Iancu (legumicultor de la Brezoaele, judeţul Dâmboviţa) despre cultura de cartofi şi varză în câmp vin chiar la timp. Aflăm de la invitatul Danei Constantinescu despre momentul optim de semănat, pregătirea terenului, distanţa de semănare, tratamente, momentul optim pentru recoltare.

(w882)

(w882)

Emisiunea În grădina Danei, difuzată de TVR 1 în fiecare duminică, între orele 10.00 şi 10.25, vine cu sfaturi telespectatorilor interesaţi de amenajarea şi întreţinerea unei grădini. „Discutăm despre pasiuni, despre dragostea pentru natură, despre ceea ce înseamnă să trăim verde într-o lume verde. Consider grădina o adevarată provocare, atât pentru proprietarii ei, cât şi pentru cei care o amenajează. Legume, fructe, răsaduri, flori, plante decorative, pomi fructiferi, arbuşti ornamentali, arbuşti fructiferi, proiecte de amenajare, gazon, sisteme de irigaţie, sisteme de drenaj, lucrări de întreţinere, sisteme de producţie, tratamente şi dăunători, toate îşi găsesc locul în emisiunea de la TVR 1”, spune prezentatoarea şi realizatoarea Dana Constantinescu. 

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

În duminica Paștelui, Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă propun o ediție de sărbătoare, într-o comunitate etnică în care nu au mai fost până acum. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Botoșani, supranumit și “leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară, ca Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, etc. Tocmai de aceea, în această ediție punem reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani, iar pentru asta, facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană. Petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici la Rogojești. Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere. Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în 1600 de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni-un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă-4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național. Și tot în comuna Vorona, stăm de vorbă cu badea Costică Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie. Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de 5 generații, dar cântă și la fluier și la muzicuță. Vom vedea că lucrurile aici, într-adevăr au o frumusețe și un specific al lor, cu totul aparte, așa că vă invităm să urmăriți ediția noastră specială din ziua de Paște, “Suflet ucrainean, duh orthodox în Botoșani”

Realizator Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

17:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu Căpitănescu, ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

În Noaptea de Înviere, ediţii speciale „Universul credinţei”, la TVR 1

De la diplomaţie la preoţie – mărturisiri de suflet, făcute cu smerenie de părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, în dialog cu Răzvan Bucuroiu şi ...

 

#tvr1