Nocturne despre artă, colecţionari şi patrimoniu
vineri, 04 iulie 2014
Marina Constantinescu a înregistrat această ediţie a emisiunii Nocturne cu ocazia târgului Art Safari şi a fost difuzată în premieră luni, 7 iulie, de la ora 23.45, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .

Ediția este disponibilă pe TVR+

Ediţia Nocturne din 7 iulie îi aduce împreună pe Diana Dochia - managerul galeriei „Anaid Art", pe Manuela Plăpcianu - preşedintele casei de licitaţii, „Artmark", şi pe Mircea Hortopan - istoric de artă şi directorul Muzeului Naţional Peleş. Întâlnirea cu Nocturnele Marinei Constantinescu are loc luni, 7 iulie, de la ora 23.45, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Cei trei invitaţi ai Marinei Constantinescu s-au reunit pentru o discuţie despre artă, colecţionari şi patrimoniu, în contextul târgului de artă Art Safari, desfăşurat în luna mai la Bucureşti.

„Pavilionul de artă Art Safari a adus arta în mijlocul oamenilor, la propriu şi la figurat", spune Manuela Plăpcianu. Art Safari a fost un proiect care a iscat pasiuni şi comentarii de la idee şi până la demontarea cortului care a găzduit evenimentul. „Mi s-a părut o iniţiativă temerară. Şi m-am întrebat "de ce e nevoie de aşa ceva?", iar răspunsul a venit simplu: Pentru că ne ajută pe toţi să ne raportăm la opera de artă", a continuat Manuela. „Arta trebuie să se vândă. La Art Safari avem un exemplu de stand care a vândut tot. Nici lor nu le venea sa creadă!", completează Diana Dochia.

Într-o Românie în care oamenii nu au bani să-şi plătească medicamentele, dar şi într-o Românie care pare a-şi uita tradiţiile şi valorile, există vreo persoană care poate spune că un târg de artă nu-şi are locul? La Nocturne de luni, 7 iulie, telespectatorii sunt invitaţi la o discuţie onestă şi captivantă despre colecţionari, piaţa de artă, tranzacţionări în licitaţii, cotele artiştilor, despre întreaga structură care susţine arta autentică. Târgul Art Safari nu a făcut altceva decât să închidă un cerc perfect între artişti, muzee, galerii, colecţionari sau simpli admiratori ai artei.

Art Safari rămâne unul dintre evenimentele notabile ale anului. Oamenii au înfruntat traficul aglomerat provocat şi de vizita vicepreşedintelui Biden, au stat la cozi, au plătit bilet şi au putut admira, într-un singur loc, opere de artă la care nu ar fi avut acces în mod obişnuit. O oază de frumos, de cultură, de culori în mijlocul Bucureştiului.

„Am adus muzeele din ţară în Bucureşti pentru ca oamenii, când ajung într-un oraş, nu merg să viziteze muzeele de acolo", este de părere Manuela Plăpcianu. Iar Diana Dochia explică: „Muzeele şi galeriile nu trebuie întotdeauna să-şi dea mâna. Dar trebuie să înţelegem că sistemul artistic internaţional este format din aceste două componente". Alte lucruri interesante despre artă, colecţii, muzee, galerii de artă aflaţi luni seară, de la 23.45. TVR 1, TVR HD şi TVR+.  Nocturnele se pot urmări şi pe telefonul mobil ori pe tabletă. Aici puteţi descărca aplicaţia TVR+ pentru IOS şi Android.

 

Despre Nocturne

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

 

 

 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României