loader
Foto

Obsesia cutremurului şi istoricul seismic al României, măsurate la Garantat 100%

Tânărul inginer Matei Sumbasacu, fondatorul Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic, a fost invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%, de la TVR 1.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ediţia de duminică, 26 mai, a emisiunii Garantat 100% l-a avut invitat invitat pe tânărul inginer Matei Sumbasacu, fondatorul Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic, Re:Rise.

„Aflăm atunci cât de expusă este capitala României la risc seismic, ce adevăruri s-au ascuns, dar şi ce se poate face mai departe”, ne-a spus Cătălin Ştefănescu.

La Garantat 100%, Matei Sumbasacu a vorbit şi despre direcţiile salvatoare în care se pot canaliza obsesiile şi temerile legate de un eventual cutremur de mari dimensiuni.

(w882)

Emisiunea porneşte de la realitatea că Bucureştiul este capitala europeană cu cel mai ridicat risc seismic, realitate ignorată de toate administraţiile oraşului de după cel de Al Doilea Război Mondial. Iar invitatul lui Cătălin explică gradele/clasele de risc seismic, precum şi relativitatea expertizei tehnice a unei clădiri în funcţie de interesul celui care comandă respectiva expertiză sau rolul şi dificultatea consolidării clădirilor.

(w882)

Nu doar Raportul Băncii Mondiale din anul 2018 apreciază că infrastructura în România este foarte proastă... Aşadar, accentul trebuie pus, în acest moment, pe limitarea pierderii de vieţi omeneşti în cazul producerii unui cutremur.

În acest context, a fost demarat un proiect împreună cu Departamentul Situaţiilor de Urgenţă (DSU) de a aduce resursele private să lucreze împreună cu compania de stat, în cazul unui cutremur.

Participarea constructorilor privaţi cu utilajele lor la exerciţiile seismice, inventarierea acestora şi crearea unui plan de acţiune, montarea de senzori pe clădirile vulnerabile sunt câteva dintre direcţiile în care acţionează Re:rise şi care pot aduce un ajutor real în cazul producerii seismului.

Educaţia cetăţenilor din punct de vedere seismic, conştientizarea faptului că riscul seismic nu este o problemă individuală, ci una a oraşului în ansamblul său sunt alte subiecte abordate. Dar mai multe despre proiect şi despre paşii concreţi făcuţi aflăm duminică, 26 mai, la Garantat 100% de la TVR 1. Totul constă în puterea noastră de a înţelege că e nevoie de un efort colectiv, că o asemenea problemă e una care trebuie să ne preocupe pe fiecare dintre noi.

 

Din 21 aprilie, duminica, la TVR 1, Cătălin Ştefănescu ne aduce o nouă serie de emisiuni Garantat 100%, „sperăm noi, memorabile” (Cătălin Ştefănescu), cu personalităţi cu poveşti de viaţă extraordinare şi contribuţii excepţionale la valorile comunităţilor în care trăiesc”. Garantat 100% este duminica seara, la TVR 1.

 

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1