Sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 21.30, la TVR1 şi TVR HD ați urmărit două reportaje despre lupta pentru supravieţuire cu adversari inegali: un gigant industrial şi implacabila bătrâneţe.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Într-o seară de mai a anului 2006, satul Seciuri din județul Gorj a început să se scufunde. O panică uriașă i-a cuprins pe săteni, care au ieşit din casele lor privind îngroziţi cum sunt înghiţite de pământ.
Norocul lor a fost că accidentul ecologic nu s-a întâmplat noaptea. La mai bine de opt ani de la catastrofă, oamenii îi învinovățesc pe cei de la exploatarea minieră că au excavat, încă din anii ’80, în jurul satului, iar localnicii au fost expuși unui pericol mortal.
Au făcut nenumărate sesizări, dar toate au fost ignorate. Peste două sute de familii au trăit în module construite de Guvern, mai bine de nouă luni de zile. După aceea, le-au fost construite case, în colonia de la Albeni. Casele au defecte din construcție, iar oamenii trăiesc acolo fără a avea apă și canalizare, în condiţii îngrozitoare. În plus, nu le-au fost eliberate titluri de proprietate.
Practic, au statutul de tolerați. Oamenii au acționat în instanță Complexul Energetic Oltenia iar procesul a fost tergiversat, aproape opt ani. În cele din urmă, 31 de familii au câștigat la Curtea de Apel Craiova, având hotărâre definitivă și irevocabilă.
Alte 64 de familii se judecă în continuare cu gigantul industrial, iar acesta încearcă să convingă instanța că satul a fost grav afectat din cauze naturale. Uluitor, oamenii care au câștigat în primul proces, sunt vecini cu cei care au procesul pe rol. Cei de la Complexul Energetic Oltenia au mulți bani, iar lupta pare inegală. Cu toate acestea, oamenii cred în dreptate.
Mulți săteni sinistrați erau angajați la mină. Au fost amenințați și șantajați că vor fi dați afară, dacă vor continua procesul. Așa s-a și întâmplat. Apoi, mina s-a închis, oamenii au rămas pe drumuri, iar destinele lor au fost afectate pentru totdeauna. O bucată de Românie întunecată și paradoxală, povestită de Gabriel Geamânu, în reportajul “Păsări călătoare” la DOSAR ROMÂNIA.
*
18 bătrâni au ales să se retragă din lume într-un azil ascuns privirilor noastre. Fiecare dintre cei 18 bătrâni duc în spate propria lor istorie. Ei au hotărât să-și trăiască restul de viață împreună cu amintirile lor. “Amintiri în amurg”, o poveste tulburătoare semnată Cătălin Apostol.
**
Producător: Ioana Mureșan
O emisiune de Răzvan Butaru