loader
Foto

Galerie foto

Pe urmele lui Moș Gerilă (Crăciunul în epoca de aur), la „Miturile comunismului” | VIDEO

Cum te descurcai să faci rost de brad, de mâncare, de cadouri... ne-au povestit invitatele Irinei Luca la „Miturile comunismului”. Duminică, 24 decembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

 

Miturile comunismului

Până la sfârșitul anilor ´40, zilele de 25 și 26 decembrie fuseseră declarate libere prin Decret Regal. Din 1948, zilele de Crăciun au devenit zile de lucru. Tot atunci a apărut și Moș Gerilă.

Cine e Moș Gerilă? De unde a venit acest personaj? Ce le spuneau părinții copiilor, existau în paralel doi Moși: Crăciun și Gerilă... unul de familie și unul oficial?

(w882)

(w882)

Sărbătorile de Crăciun în perioada comunistă? S-ar putea spune că nu mai existau... Moș Crăciun a fost înlocuit cu Moș Gerilă, bradul cu pomul de iarnă, colindele s-au transformat în cântări pentru familia Ceaușescu, iar 25 și 26 decembrie au fost declarate zile lucrătoare. Ce a făcut românul obișnuit, cum s-a adaptat, ce a pătrat din tradiții?

(w882)

Cum se sărbătoreau Crăciunul și Revelionul în epoca ceaușistă și cum se sărbătoresc acum... Echipa emisiunii „Miturile comunismului” are pregătită pentru duminică, 24 decembrie, o ediţie în ton cu sărbătoarea Crăciunului. Poate ne va trezi amintiri nu tocmai plăcute, dar cu siguranţă ne va face să zâmbim şi să ne bucurăm că nu mai trăim vremurile de atunci. De la ora 18.00, pornim „Pe urmele lui Moş Gerilă”, echivalentul din perioada comunistă a mult îndrăgitului Moş Crăciun.

(w882)

(w882)

(w882)

Dacă acum ne caracterizează goana după cadouri, aglomeraţia din magazine, mesele cât mai îmbelşugate, în perioada comunistă „a te descurca” şi „a face rost” erau sintagmele cel mai des folosite când veneau sărbătorile. Cum te descurcai să faci rost de brad, de mâncare, de cadouri, cum ascultam colindele pe ascuns... ne povestesc invitatele Irinei Luca: Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, Alina Pavelescu, istoric şi arhivist şi Smaranda Vornicu Shalit, producător TVR. Duminică, de la ora 18.00, la TVR 1.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1