loader
Foto

Galerie foto

Poveştile a patru luptători anticomunişti, la „După 25 de ani. Dreptul la memorie”

Luni şi marţi, Radu Preda, preşedintele IICCMER prezintă poveştile a patru oameni care au avut curajul să lupte împotriva comunismului. Biografiile sunt difuzate pe TVR 1, de la ora 16:55.

 

DUPĂ 25 DE ANI

Luni, 8 decembrie

Gheorghe Bălăceanu (27 iulie 1907 – 17 februarie 1960)
Pentru Gheorghe Bălăceanu, un ţăran mehedinţean din Obârşia de Câmp, anticomunismul echivala cu noţiunea de proprietate asupra pământului. Din acest motiv i-a cerut socoteală unui activist local în legătură cu tentativele de colectivizare din comună. Printre alte vorbe pe care i le-a adresat, ţăranul l-a acuzat de-a dreptul: „Duci satul la ruină!”. Gestul său de răzvrătire a fost suficient pentru ca în 1959 să fie ridicat de Securitate, anchetat şi condamnat la 7 ani de închisoare corecţională. De la închisoarea Craiova a fost trimis la Gherla şi Salcia, pentru ca în final să poposească la Periprava. La arestare Gheorghe Bălăceanu avea o sănătate bună, dar cele câteva luni de închisoare l-au adus în pragul colapsului. A murit în februarie 1960, din cauza suferinţelor din închisoare.

Ion Sarion (născut în 28 martie 1934)
În septembrie 1958, cu o noapte înainte de a trece de ultima probă la Facultatea de Medicină, cea de „Marxism”, a fost arestat şi inclus într-un lot al studenţilor mediciniști. În urma anchetei, Ion Sarion a fost condamnat la 8 ani închisoare corecţională şi trimis spre penitenciarele de execuţie. A fost închis la Jilava, Salcia, Periprava şi Gherla. La Periprava a cunoscut regimul dur pus în practică de comandanţii Dumitru Condurache şi Ioan Ficior. A fost martor la uciderea deținutului Constantin Bucălău, ajuns la capătul puterilor şi împuşcat de către gardieni în timp ce încerca să părăsească perimetrul de siguranţă.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.


Marţi, 9 decembrie

Marin Ţucă (9 noiembrie 1921-1955)
Din cauza atitudinii sale anticomuniste, locotenentul Țucă a fost arestat la 21 iulie 1948 şi condamnat la 15 ani  muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”. În timpul detenţiei a trecut prin penitenciarele Aiud, Baia Sprie, Valea Nistrului şi Oradea, însă notorietatea sa printre „politici” este strâns legată de recluziunea din minele de plumb. De aici, în noaptea de 7 iunie 1954, a realizat poate cea mai spectaculoasă evadare dintr-o închisoare comunistă, alături de Ioan Coţofan, Nicolae Miron şi Petru Românu.

Reuşind procurarea şi introducerea unor materiale explozibile într-un vagonet de mină, Ţucă l-a detonat în dreptul punctului de pază, pe unde a şi evadat. Tentativa reuşită de evadare l-a costat viaţa. A fost prins rapid de Securitate, condamnat la moarte şi executat în penitenciarul Oradea, pentru îndrăzneala de a fi sfidat regimul comunist.

Dan Stoica (16 decembrie 1936 - 2009)
Dan Stoica a fost arestat de Securitate în 1956, din cauza implicării într-o preconizată manifestație studențească. După o anchetă în care a fost de mai multe ori bătut, a fost condamnat la 4 ani de închisoare corecțională pe care i-a executat în închisorile și coloniile de muncă de la Jilava, Gherla, Luciu-Giurgeni, Ostrov şi Salcia. A fost eliberat în noiembrie 1960. S-a reîntors într-o lume care nu i-a oferit mai mult decât o slujbă de electrician la „Ascensorul”. Perseverent, în 1963 a reintrat la Facultatea de Arhitectură. În aprilie 1983 a plecat în RFG refuzând să se mai întoarcă în România comunistă. Un an mai târziu s-a stabilit la New York unde și-a întemeiat o firmă de proiectare. Despre suferința din închisorile comuniste a lăsat câteva vorbe memorabile: „Ca şi fericirea, somnul şi moartea, închisoarea este o problemă pur personală. Închisoarea n-o poți povesti”.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

TVR 1 – de luni până vineri la ora 16:55 (17:00), s – d, ora 24:00

TVR 2 – de luni până duminică la ora 17:55, reluare a doua zi la 6:50

TVR HD - de luni până vineri la ora 8:55, s – d, ora 16:50

***

Proiectul este realizat de TVR  în parteneriat cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, iar prezentatorul seriei este Radu Preda, preşedintele executiv al IICCMER. Istoricul Constantin Vasilescu (IICCMER) este consultatul ştiinţific al seriei.
Mai multe informaţii despre "După 25 de ani. Dreptul la memorie" găsiţi aici.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1