loader
Foto

Galerie foto

Regina Maria - ultima romantică, prima femeie modernă

Filmul  documentar-artistic „ Regina Maria - ultima romantică, prima femeie modernă", realizat de Sorin Ilieșiu, a fost difuzat la TVR 1, TVR HD și online pe TVR + luni, pe 2 noiembrie, la ora 17.00.

 

Sorin Ilieșiu a conceput filmul ca pe o mărturisire la persoana întâi, selectând textele din zecile de mii de pagini scrise de Regina Maria. În rolul titular a fost distribuită actrița Maia Morgenstern .

„Regina Maria este o combinaţie de creativitate, vrajă, feminitate, forţă, geniu (nu numai artistic, ci şi politic), superbitate, delicateţe, credinţă, sfinţenie, optimism, religiozitate, fair-play, romantism şi modernism, maternitate, naturaleţe, umanitate, nonconformism, seducţie, tenacitate, raţionalism şi visare. Are un colosal potenţial cinematografic. De când s-a inventat fotografia şi până azi, adică în ultimii 200 de ani, nu cred că există fotografii mai frumoase cu vreo regină. Frumuseţea şi expresivitatea erau sinonime pentru chipul şi spiritul ei”, declară Sorin Ilieșiu.

(w235) Regina Mar„Aveam șaptesprezece ani când am plecat spre tine”, mărturisea Regina Maria. „Eram tânără şi ignorantă, dar foarte mândră de ţara mea natală – chiar şi acum, sunt mândră că m-am născut englezoaică. Dar te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriei şi a durerii mele, minunata patrie care locuieşti în inima mea.”

Lungmetrajul în varianta completă este o premieră de televiziune. Cu 4 ani în urmă, documentarul a fost prezentat în afara concursului la Astra Film Festival de la Sibiu chiar de ziua Majestății Sale Regelui, la 25 octombrie. Varianta scurtă a filmului, intitulată “Câte ceva despre Regina Maria”, a fost distinsă la ediţia din 2006 a festivalului cu Premiul pentru cel mai bun film românesc.

La 140 de ani de la nașterea Reginei Maria și în ajunul zilei alese pentru Ceremonia Întoarcerii Inimii Reginei, TVR vă prezintă filmul documentar-artistic ”Regina Maria - ultima romantică, prima femeie modernă”. Inima Reginei Maria va fi aşezată în Salonul de Aur al Castelului Pelişor din Sinaia, locul unde inima Reginei Maria a bătut pentru ultima dată. Inima va fi transferată în caseta sa originală din argint, într-o procesiune care va porni, pe 3 noiembrie, de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

16:45 Floarea nopţii

18:00 Punctul critic (R)

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Corneliu Matache

Tema: Vine vacanța! Unde plecăm de Paște?

Invitati:conf. Marilena Stoian presedintă fondatoare ANTREC

Dorian Lungu-presedintele Asociatiei Gastro Local

Iulian Soca ghid turism religios, consilier Biserica Sf Dumitru Poștă

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

(Reluare)
 
 Legea „2 Mai”

Legea „2 Mai”

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Tragediile precum cea de la 2 Mai, au impus îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva infracțiunilor din sfera ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Mădălina Rădulescu: „It-iștii care programează binele”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 2 mai, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1