loader
Foto

România - Spania, în direct la TVR 1 şi TVR HD

Amicalul România – Spania, pe care reprezentativa de fotbal a României l-a susţinut înainte de EURO 2016, a putut fi urmărit duminică, 27 martie, de la 21.45, în direct la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Naţionala de fotbal a României susţine, duminică, cel de-al doilea dintre cele trei meciuri de pregătire înaintea plecării la EURO 2016. Partida România - Spania, din 27 martie, va putea fi urmărită în direct la TVR 1, TVR HD şi TVR+ de la ora 21.45, cu comentariul lui Emil Hossu Longin şi al lui Marian Olaianos. Meciul va fi precedat, de la 20.45 şi urmat, de la ora 23.45, de Repriza a treia, moderator Tudor Furdui.

Cele două echipe sunt la cea de-a 16-a întâlnire directă. Până în prezent, rezultatele meciurilor jucate de România şi Spania sunt într-un echilibru perfect: 15 meciuri directe, 5 victorii ale „tricolorilor”, 5 victorii ale ibericilor, 5 rezultate de egalitate. Ultimul meci oficial s-a jucat la EURO 1996, încheiat cu scorul de 2-1 pentru Spania, prin golurile marcate de Manjarin şi Amor, respectiv Răducioiu. Ultima confruntare directă între cele două echipe a avut loc în noiembrie 2006, la Cadiz, când „tricolorii” au învins „La Furia Roja” cu 1-0, gol reuşit de Marica. Tot în cadrul întâlnirilor cu Spania s-a înscris şi golul cu numărul 600 din istoria Naţionalei - pe 29 aprilie 1987, Ungureanu contribuind astfel la victoria României cu 3-1.

(w882) Romania -

Spania este, în momentul de faţă, locul 3 mondial, cu o cotă a lotului actual de 630 milioane. Lotul cuprinde jucători precum Paco Alcacer, golgeterul ibericilor din preliminarii, cu 5 reuşite, ori Casillas, cu 165 de selecţii, la o distanţă de două selecţii de recordul european (deţinut de letonul Astafiev), care joacă joi seară cu Italia, la Udine, reeditarea finalei Campionatului European din 2012. Naţionala Spaniei are şapte victorii consecutive, începând cu amicalul jucat în martie 2015 în Olanda, scor 0-2.

Din lotul Spaniei vor lipsi de pe „Cluj Arena” Iniesta, Busquets, Cazorla şi Diego Costa, iar Sergi Roberto (FC Barcelona) este convocat în premieră. Astfel, echipa pe care o vor întâlni duminică seară elevii lui Anghel Iordănescu va fi formată din:

Portari: Iker Casillas (FC Porto), Sergio Rico (FC Sevilla), David De Gea (Manchester United);

Fundaşi: Juanfran (Atletico Madrid), Mario Gaspar (Villarreal), Gerard Pique, Marc Bartra, Jordi Alba (toţi - FC Barcelona), Sergio Ramos, Nacho (ambii - Real Madrid), Cesar Azpilicueta (Chelsea Londra);

Mijlocaşi: Sergi Roberto (FC Barcelona), Mikel San Jose (Athletic Bilbao), Koke (Atletico Madrid), Cesc Fabregas (Chelsea Londra), Thiago Alcantara (Bayern Munchen), Isco (Real Madrid), Nolito (Celta Vigo)

Atacanţi: Pedro Rodriguez (Chelsea Londra), Juan Mata (Manchester United), David Silva (Manchester City), Aritz Aduriz (Athletic Bilbao), Alvaro Morata (Juventus Torino), Paco Alcacer (FC Valencia).

Testul cu campioana europeană en-titre, Spania, va avea loc la Cluj-Napoca, pe „Cluj Arena” şi se va disputa cu casa închisă. Ultimul meci de pregătire pentru EURO 2016 al „tricolorilor” va fi cu Georgia, pe 3 iunie. Detaliile privind stadionul şi ora începerii nu au fost încă stabilite.

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

*Paştele-traditii si obiceiuri

Invitate: Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunității LA BLOUSE ROUMAINE

Elena Torac, meşter popular

Producător Ioana Mureşan

19:00 Teleenciclopedia

* DOAMNA ŞI UNICORNUL (ep.2)

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri-gust, auz, văz, miros, atingere. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul À mon seul désir (dorința proprie fiecărui om)-echivalent cu fiorul iubirii. Rămase anonime, tapiseriile, ţesute din lână şi mătase în Flandra secolului al XV-lea, invită la reflecție, trezind bucuria de a participa la o ceremonie medievală.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 5)

După alungarea dinastiei Romanovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kerenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Spre sfârșitul verii anului 1917, lipsită de sprijinul occidental, economia stagna și Rusia se afunda încet în haos. Venise momentul ca Vladimir Ilici Lenin să reintre în scenă. Prin urmare, deși căutat de poliție, la început de septembrie Vladimir Ilici Lenin se întorcea în secret la Petrograd. Cu discursuri înflăcărate și susținut de aliatul Troțki, Lenin i-a convins pe liderii bolșevicilor de necesitatea unei insurecții armate. Treptat, intenția unei ample revolte populare s-a preschimbat într-o operațiune militară prin care trebuiau ocupate punctele strategice din capitală.

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9)

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat-până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul, iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet, ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea !

MAMIFERE MARINE (ep. 5)

Balenele cu cioc ale lui Blainville, orcile, cașaloții și focile elefant caută hrană la adâncimi, până de curând, nebănuite. Dar nu ele sunt campioanele scufundărilor, ci balenele cu cioc ale lui Cuvier (Ziphius cavirostris), care se încumetă, uneori, la adâncimi de aproape 3.000 de metri. Dintre toate mamiferele, aceste odontocete au atins limita absolută, din punct de vedere fiziologic-ceea ce este mai degrabă în dezavantajul lor.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA(AG)

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1