loader
Foto

Galerie foto

Seria de emisiuni „A doua emigrare”, la TVR 1

Poveşti ale românilor care se reîntorc în ţară după ani petrecuţi în străinătate pot fi vizionate de luni până vineri, de la 22.20, la TVR 1 şi online, pe TVR+. Prima ediţie, realizată de Cristina Şoloc – pe 30 ianuarie

 

Dezamăgiţi de o Românie care le oferă prea puţine oportunităţi de dezvoltare profesională şi condiţii de viaţă decente, unii dintre români iau drumul străinătăţii. Pentru a-şi urma şi împlini visele. Mulţi dintre ei răzbat, se adaptează, îşi croiesc drum şi îşi găsesc un rost afară. Alţii, deşi depăşesc dificultăţile întâmpinate, se întoarc acasă. Emisiunea despre români care, după ani petrecuţi în străinătate, trăiesc o „a doua emigrare” la întoarcerea în ţară, ne face cunoştinţă cu personaje interesante şi poveştile lor, de luni până vineri, în fiecare seară, de la 22.20, la TVR 1. Prima ediţie A doua emigrare de la TVR 1 şi TVR+ se difuzează pe 30 ianuarie, când jurnalista Cristina Şoloc ne emoţionează cu povestea familiei Mândru şi ne face cunoştinţă cu pădurarul şi şoferul drezinei Ocolului Silvic Vişeu, Ionuţ Popp.

Soţii Mândru au emigrat în Spania, convinşi că România este o ţară fără prea multe perspective pentru o familie în dezvoltare. Timp de 10 ani, Spania a fost ţara care le-a oferit exact ce-şi doreau: o comunitate frumoasă şi unită, un sistem medical bine pus la punct, o şcoală tolerantă, care stimulează creativitatea copiilor şi o societate care respectă omul şi iubeşte copiii. În timp, Ionuţ şi-a echivalat studiile şi a reuşit să obţină joburi pe specializarea lui - inginer în domeniul trenurilor de mare viteză. Apoi, compania la care lucra Ionuţ Mândru i-a oferit posibilitatea să se ocupe de filiala proaspăt deschisă în România.

La trei ani de când s-a repatriat, familia Mândru încă n-a reuşit să se readapteze. Cel mai greu le este să-i răspundă fetiţei lor, când îi întreabă de ce în România oamenii sunt mai răi decât în Spania, de ce vorbesc urât, de ce nu au deloc răbdare şi de ce copiii nu se împrietenesc cu ea la şcoală.

(w882)

"Refugiul familiei" Mândru din Vişeu, pe Poduri, oferă această privelişte.

„Înainte să vedeţi emisiunea, vreau să ştiti că pe Ionuţ drezinistul am început să-l filmez încă dinainte să aflu că poate fi subiect pentru A doua emigrare, atât era de spumos. Cu vorbă neaoşă, cuceritoare şi cu mult umor. Nu ştiam exact ce o să fac cu imaginile, dar eram sigură că la un moment dat le voi transforma într-un reportaj. A fost surpriza plăcută a unei zile de filmare pregătită pentru un alt subiect, într-un peisaj care-ţi taie răsuflarea cu aerul tare şi frumuseţea sălbatică... Valea Vaserului”, îşi aminteşte Cristina Şoclor, realizatoarea celor două reportaje ale ediţiei A doua emigrare de azi.

(w882)

Ionuţ Popp din Vişeu de Sus a emigrat acum mulţi ani, în Spania. A plecat în turneu cu ansamblul popular şi nu s-a mai întors timp de 17 ani. Şi-a găsit de lucru în agricultură, apoi ca şofer pe tir, iar după ce soţia lui a născut, s-a făcut ospătar, ca să poată fi mai mult timp alături de familie. Totul a mers bine până într-o dimineaţă când, ajuns acasă extrem de obosit după o nuntă, a deschis televizorul, iar pe TVR 1 începea programul cu imnul naţional, Deşteaptă-te, Române! Acela a fost momentul în care a decis să se întoarcă în oraşul lui natal. Acum Ionuţ e fericit acasă. Este pădurar şi şofer pe drezina Ocolului Silvic Vişeu, se bucură zilnic de aerul curat şi de peisajele superbe de pe Valea Vaserului. Şi nu mai vrea să emigreze. Întreaga lui poveste o aflăm la A doua emigrare, luni, 30 ianuarie, de la 22.20, la TVR 1 şi TVR+.

Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi al unui sistem de care fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire. De-a lungul ediţiilor, cunoaştem chelnerii, zidarii sau fermierii care au revenit în România pentru că nu-şi mai găseau de muncă în străinătate; vorbim cu adolescenţii care au învăţat în străinătate şi nu reuşesc să se adapteze sistemului educaţional de aici; aflăm care este traseul birocratic prin care tinerii absolvenţi ai universităţilor din străinătate trebuie să treacă pentru a li se echivala studiile; cunoaştem poveştile medicilor care se reîntorc în ţară, cu gândul de-a aplica în sistemul românesc lecţiile învăţate în străinătate. În fiecare ediţie, emisiunea A doua emigrare ne prezintă români care, după ani petrecuţi în străinătate, se întorc în ţară şi încearcă să se readapteze la viaţa de aici.

Jurnalist: Cristina Şoloc

Producător: Monica Nicolescu

foto: cristinasoloc.ro

18:00 Punctul critic (R)

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Corneliu Matache

Tema: Vine vacanța! Unde plecăm de Paște?

Invitati:conf. Marilena Stoian presedintă fondatoare ANTREC

Dorian Lungu-presedintele Asociatiei Gastro Local

Iulian Soca ghid turism religios, consilier Biserica Sf Dumitru Poștă

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

(Reluare)

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
 Legea „2 Mai”

Legea „2 Mai”

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Tragediile precum cea de la 2 Mai, au impus îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva infracțiunilor din sfera ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Mădălina Rădulescu: „It-iștii care programează binele”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 2 mai, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1