loader
Foto

Singurul cuplu cu transplant de cord din țară, la "DOSAR ROMÂNIA"

Miercuri, la TVR1, de la ora 21:15, aţi aflat povestea singurului cuplu din România, în care ambii parteneri au făcut un transplant de cord și aţi împărtășt drama câtorva dintre ultimii deținuți politici rămași în viață.

 

Dosar România
Ediţia este disponibilă pe TVR+
Adina, 24 de ani și Florin, 29, s-au cunoscut în 2010 la Institutul Inimii de la Târgu Mureș. Din 2012 formează un cuplu unic: sunt singura familie din România în care ambii parteneri au făcut un transplant de cord. Acum își trăiesc povestea de dragoste la Cenade, în județul Alba, alături de familia lui Florin.
În pieptul Adinei bate inima unui băiat de 17 ani, care a murit în urma unui anevrism cerebral, iar în pieptul lui Florin - inima unei femei de 42 de ani din Oradea, mamă a cinci fete, care a murit într-un accident în Austria și a cărei familie a insistat ca organele să ajungă în România. Cum este viața lor acum, ce vise și bucurii au, dar și care este cel mai mare regret, vă arătăm în reportajul Soranei Stănescu "Viață contra viață", miercuri, de la 21.15. Și tot atunci aflați și cu cât sunt plătiți medicii care își riscă viața în misiunile de prelevare, zburând cu avioane vechi, mereu contra-timp, mereu sub presiune.

În cel de-al doilea reportaj: "Poveste din infernul uitat", Cătălin Apostol continuă seria mărturiilor emoționante ale unor foști deținuți politici, care trăiesc acum discret, uitați de lume, ducându-și povara anilor și-a amintirilor. În freamătul nebun de astăzi, nimeni nu mai are răbdare să le asculte ori să le creadă povestea. Și totuși, ei sunt printre ultimii martori ai acelui infern ce pare deja uitat. Astăzi, foștii deținuți politici asistă neputincioși la un spectacol grotesc, fără nici o nădejde în viitorul țării pentru care au luptat.

Nicolae Tomaziu are 98 de ani. Trăiește singur într-o cameră închiriată la marginea orașului. În 1946, a participat activ la manifestațiile anticomuniste din Piața Palatului Regal. A fost arestat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale” și condamnat la șapte ani de temniță grea, îndurând cele mai cumplite chinuri la Jilava, Aiud și la Canal. Valerian Begănescu are 83 de ani și a fost acuzat pentru organizarea unei grupări anticomuniste cu numele conspirativ „Pui de lei”. A plătit cu trei ani de temniță grea la Canalul Dunăre Marea Neagră. "

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:45 Floarea nopţii

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1