loader
Foto

Tragedia colectiv(ă), tema dezbaterii moderate de Roxana Zamfirescu la TVR 1

Elena Calistru, avocat Funcky Citizens , Dumitru Borţun, profesor de comunicare la SNSPA şi Andrei Ţăranu, politolog au fost invitaţii emisiunii Foc încrucişat , difuzată la TVR 1 şi TVR+ duminică, 8 noiembrie .

 

Emisiunea Foc încrucişat de la TVR 1 a dezbătut duminică, 8 noiembrie, tragedia zilelor noastre -  tragedia colectiv(ă). Ca de obicei, programul a fost moderat de Roxana Zamfirescu, avându-l ca invitat permanent pe Cornel Nistorescu. Cei doi au purtat discuţii cu Elena Calistru, avocat Funcky Citizens, Dumitru Borţun, profesor de comunicare la SNSPA şi Andrei Ţăranu, politolog. Emisiunea a fost difuzată, ca în fiecare duminică, de la 13.00 la 14.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, unde pot fi urmărite, de altfel, şi toate ediţiile anterioare.

„Pe termen lung, orice tragedie distruge relaţia cetăţean-medic”, este de părere Elena Calistru avocat Funcky Citizens.  Şi tot ea mai crede că nu trebuie să ne ferim de emoţie în aceste zile. „Mulţi oameni au ajuns să cunoască denumiri de medicamente şi să vorbească despre grupe de sânge. Totul arată implicare a societăţii”. Avocatul îşi mai exprimă nedumerirea că nu există până acum un comunicator oficial pentru ceea ce s-a întâmplat ... „Trebuie să ştim constant şi actualizat ce se întâmplă.”. Elena Calistru  consideră că fiecare dintre noi trebuie să fie mai bun şi mai etic”. Iar aşteptarea ei în ceea ce îl priveşte pe noul premier este: „Îmi doresc ca premierul să respecte legea”(Elena Calistru, avocat).

„Comunicarea publică din România este blocată după 25 de ani de politizare, şi-a exprimat părerea şi Dumitru Borţun, profesor de comunicare la SNSPA. „Dacă se fac alegeri anticipate fără schimbarea Constituţiei este greşit”, a spus, la Foc încrucişat, Dumitru Borţun. „Clasa politică ştie în aceste zile să tacă”.

Şi tot el averitizează: „Trăim o problemă de logică la această oră. Strada nu poate da soluţii, ci doar simtome”. După părerea profesorului de comunicare SNSPA, premierul nu va fi un personaj notoriu, „dar aş vrea să fie cooperant”.

Politologul Andrei Ţăranu spune că marea problemă – „instigarea de neîncredere a devenit obiectiv coumun... Unii sunt instigatori, alţii îngeri”.  Şi crede că „a începe acum o mini-revoluţie tăcută nu ne ajută”. „Mişcările din stradă sunt eminamente politice. Politicienii erau obişnuiţi până acum să crească salariile în moment de revoltă ”... „O prea lungă perioadă de timp, partidele politice din România au înghiţit bucăţi din societatea civilă”, a mai remarcat politologul la Foc încrucişat de la TVR 1.

***

Din 7 septembrie 2014, în fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat mai sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta în viitor.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

19:00 Teleenciclopedia

* DOAMNA ŞI UNICORNUL (ep.2)

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic La Dame à la licorne (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri-gust, auz, văz, miros, atingere. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul À mon seul désir (dorința proprie fiecărui om)-echivalent cu fiorul iubirii. Rămase anonime, tapiseriile, ţesute din lână şi mătase în Flandra secolului al XV-lea, invită la reflecție, trezind bucuria de a participa la o ceremonie medievală.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 5)

După alungarea dinastiei Romanovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kerenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Spre sfârșitul verii anului 1917, lipsită de sprijinul occidental, economia stagna și Rusia se afunda încet în haos. Venise momentul ca Vladimir Ilici Lenin să reintre în scenă. Prin urmare, deși căutat de poliție, la început de septembrie Vladimir Ilici Lenin se întorcea în secret la Petrograd. Cu discursuri înflăcărate și susținut de aliatul Troțki, Lenin i-a convins pe liderii bolșevicilor de necesitatea unei insurecții armate. Treptat, intenția unei ample revolte populare s-a preschimbat într-o operațiune militară prin care trebuiau ocupate punctele strategice din capitală.

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9)

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat-până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul, iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet, ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea !

MAMIFERE MARINE (ep. 5)

Balenele cu cioc ale lui Blainville, orcile, cașaloții și focile elefant caută hrană la adâncimi, până de curând, nebănuite. Dar nu ele sunt campioanele scufundărilor, ci balenele cu cioc ale lui Cuvier (Ziphius cavirostris), care se încumetă, uneori, la adâncimi de aproape 3.000 de metri. Dintre toate mamiferele, aceste odontocete au atins limita absolută, din punct de vedere fiziologic-ceea ce este mai degrabă în dezavantajul lor.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA(AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1