loader
Foto

TVR 1 a transmis în direct de la Iaşi liturghia de Sfânta Parascheva

Într-o ediţie specială Repere sacre , telespectatorii TVR 1 au putut urmări în direct Liturghia oficiată de 23 de ierarhi, din ţară şi străinătate, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte ziua Sfintei Parascheva. TVR 1 a transmis marţi, 14 octombrie, în intervalul 09.30-12.00, într-o ediţie specială Repere sacre, liturghia oficiată cu această ocazie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

De 372 de ani, Sfânta Cuvioasă Parascheva ocroteşte Cetatea Iaşului, ca şi întreaga ţară. Moaştele Sfintei Parascheva au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului   Partenie I, drept recunoştinţă pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile patriarhiei ecumenice.

„De atunci şi până astăzi, Sfânta Parascheva ascultă rugile şi îi ajută necontenit pe cei care care calcă pragul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, închinându-se la racla ei. Însă nici într-o zi nu o simți pe Sfânta Parascheva mai aproape de suflet, decât în data de 14 octombrie, când ai unica ocazie să-i faci Sfintei un cadou: să fii alături de ea de ziua ei, mulţumindu-i pentru toate binefacerile”, ne îndeamnă producătoarea emisiunii, Elena Dinu.

Încă de ieri, mii de credincioşi au lăsat toate deoparte şi vin să se întâlnească cu Sfânta „Luminătoare a Moldovei”, la slujba Sfintei Liturghii oficiate, cu ocazia prăznuirii ei, de un sobor de 23 de ierarhi din țară şi din străinătate.

 

4:20 Lumină din lumină (R)

Producător Mădălina Mija

(Reluare)

6:00 Teleshopping

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1