loader
Foto

Un nou sezon Dosar România, de luni la TVR

Povestea copiilor dislexici din România - 14 octombrie , ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+

 

Dosar România

Din 14 octombrie, emisiunea Dosar România revine la TVR 1 cu o nouă serie reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic. În fiecare luni seara, de la ora 21.00, emisiunea produsă de Răzvan Butaru vine în faţa telespectatorilor cu noi subiecte. Proiectul Roşia Montană, exploatarea gazelor de şist, colapsul sistemului sanitar, personalitatea multiplă a lui Nicolae Ceauşescu, povestea unei atlete de 87 de ani multiplă campioană mondială la marş pentru atleţi veterani sunt câteva dintre subiectele cu care echipa de publicistică a emisiunii Dosar România vă tentează în noul sezon. Emisiunea va putea fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

Cea mai valoroasă echipă de publicistică de televiziune, premiată naţional şi internaţional, cu 20 de ani de experienţă în acest domeniu – formată Codruţa Angelescu, Ruxandra  Ţuchel, Diana Deleanu, Ioana Mureşan, Sorana Stănescu, Cornel Mihalache, Cătălin Apostol, Gabriel Geamănu, Ionuţ Cărpătorea şi Răzvan Butaru - deschide Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul, posibil, viitorul acestei ţări.

În prima ediţie Dosar România din acest sezon, Sorana Stănescu spune povestea copiilor dislexici din ţara noastră. Dislexia este o tulburare de învăţare a cititului şi scrisului, despre care se consideră că o are unul din zece copii la nivel mondial, mai mulţi decât cei cu autism sau sindrom Down. Cu toate acestea, în sistemul educaţional de stat din România, şansele unui copil dislexic de a termina liceul şi de a-şi atinge potenţialul creativ sunt minime. Metodele alternative de învăţare, de care aceşti copii ar trebui să beneficieze, există mai mult pe hârtie, diagnosticarea se face extrem de dificil, iar profesorii recunosc că nu ştiu să lucreze cu astfel de elevi. Ceea ce ar trebui să fie responsabilitatea cadrelor didactice ajunge să fie munca de zi cu zi a părinţilor.

Singurele clase speciale pentru elevi dislexici există la două şcoli bilingve din Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe şi folosesc o metodă de predare adusă din Ungaria. Sorana Stănescu a stat de vorbă cu profesori din toată ţara, cu părinţi şi specialişti, dar şi cu înalţi oficiali ai Ministerului Educaţiei. Poziţia acestora din urmă a stârnit indignarea familiilor copiilor dislexici şi a experţilor cu care am stat de vorbă.

Ana, Mihai şi elevii de la Târgu Mureş vor arăta telespectatorilor în prima ediţie a emisiunii Dosar România ce înseamnă să fii dislexic în România anului 2013. În 14 octombrie, de la ora 21.00, la TVR1 şi TVR+.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1