loader
Foto

Galerie foto

Universul credinţei: Simpozionul Naţional de Artă Liturgică

Duminică, 1 noiembrie, am urmărit un reportaj dedicat celei de-a treia ediţii a Simpozionului Naţional de Artă Liturgică - Iconari în Otopeni. La "Universul credinţei", pe TVR1.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Iconari în Otopeni. Simpozion Naţional de Artă Liturgică:

Ediţia din 2015 s-a desfăşurat în perioada 20 - 24 octombrie, la Centrul Cultural “Ion Manu” din Otopeni şi a avut în vedere tema „Iconostasul în Biserica Ortodoxă Română” - realizarea icoanelor ce compun un iconostas de mici dimensiuni, destinat unei capele ortodoxe în construcţie.

Aflat la a treia ediţie anul acesta, “Iconari în Otopeni” a propus o discuţie deschisă asupra tendinţelor, problematicilor şi reperelor în iconografia contemporană românească în formula unui proiect alcătuit din trei componente: atelier deschis (realizarea de către participanţi a icoanelor şi a altor obiecte cu destinaţie liturgică în cadrul unui program cu acces public), sesiune de conferinţe, expoziţie finalizată prin lansarea unui album dedicat.

Tematica icoanelor a fost în consonanţă cu manifestările anului 2015, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române “An omagial al parohiei şi mănăstirii astăzi” şi „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”.

Resfinţirea Bisericii din localitatea Dunărea şi Hramul Bisericii Sf. Dumitru din Constanţa:

Duminică, 25 octombrie, de la ora 8:00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit biserica „Înălțarea Domnului” din localitatea Dunărea, slujbă urmată de Sfânta Liturghie.

Construită în perioada 1886–1891, biserica „Înălțarea Domnului”, din localitatea Dunărea, a fost sfințită pe 8 septembrie 1891, de către episcopul Pimen, al Dunării de Jos. Zidită din piatră și var și tencuită cu ciment, așezământul de cult este prevăzut, deasupra pridvorului, cu o turlă. În anul 1908 a fost construită și o clopotniță din piatră cioplită și cărămidă.

În timpul Primului Război Mondial, satul fiind complet distrus a fost afectată și biserica. După război a fost din nou reparată și resfințită, în 1928, de către episcopul Gherontie al Constanței. După cutremurul din 1940, când au fost înregistrate pagube, așezământul de cult a fost consolidat. Între anii 1988-1989, biserica a fost repictată de către Vasile Nițescu.

 

Din sumarul ediţiei:

Actualitate – Sărbătorile Sf. Dimitrie; Trandafirul Universul credinţei (Cornel Matache), Colocviu – Dialogul dintre Biserica Catolică şi Comunitatea ebraică, (Ciprian Dumea)

Dialogurile dimineţii – invitat pr. Aurel Mihai, Consilier patriarhal, despre Sf. Dimitrie si hotărârile Sinodului BOR

Anunţ - Atitudinea referitoare la evenimentele organizate de Halloween

Reportaj – „Mândrul florilor” - Expoziţie itinerantă de icoane şi teatru religios „Viaţa Sf. Andrei”(Paula Tăbârcă)

Pelerin de-o zi – Mănăstirile Malu (hram Sf. Dimitrie) şi Ciolanu, jud. Argeş, (Lucia Toader)

Reportaj – De Sfântul Dumitru (Resfinţirea Bisericii din localitatea Dunărea şi Hramul Bisericii Sf. Dumitru din Constanţa); (Adrian Bodonea)

Reportaj – „ Iconari în Otopeni” – ediţia a III-a (Rafael Udrişte)

Catholica – Intâlnirea episcopilor Catolici de la Ierusalim, partea a II-a, (Ciprian Dumea)

Dialogurile dimineţii – invitat doamna Cernea Anca - reprezentanta societăţii laice la Sinodul de la Vatican

Lumina faptei bune – Nu putem singuri! Ajutor pentru Maria; (Lucia Toader)

Cartea de duminică – „Cum să ne rugăm”; (Lucia Toader)

 

Coordonatori: Ciprian Dumea, Estela Dinca

Prezintă: Victor Dochia

 

18:00 Punctul critic (R)

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Corneliu Matache

Tema: Vine vacanța! Unde plecăm de Paște?

Invitati:conf. Marilena Stoian presedintă fondatoare ANTREC

Dorian Lungu-presedintele Asociatiei Gastro Local

Iulian Soca ghid turism religios, consilier Biserica Sf Dumitru Poștă

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producator Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

(Reluare)

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
 Legea „2 Mai”

Legea „2 Mai”

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Tragediile precum cea de la 2 Mai, au impus îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva infracțiunilor din sfera ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Mădălina Rădulescu: „It-iștii care programează binele”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 2 mai, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1