loader
Foto

Galerie foto

Mărturii din lagărul de la Periprava și povestea copiilor cu autism, la Dosar România

Miercuri, 23 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1 și pe TVR + aţi putut urmări o nouă ediție a emisiunii “DOSAR ROMÂNIA”, ce cuprinde două reportaje despre colonia de la Periprava și autism.

 

Dosar România

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Localitatea tulceană Periprava se află pe brațul Chilia, la vreo șase ore de mers cu Pasagerul. Aflată în cel mai estic punct din România, Periprava este un sat de pescari, cei mai mulți dintre ei, ruși lipoveni. Astăzi aici trăiesc mai puțin de 60 de familii. În urmă cu 50 de ani, la Periprava a fost înființat unul dintre cele mai sinistre lagăre de muncă forțată. Deținuții politici au fost supuși unui regim al terorii de o cruzime inimaginabilă. Cei mai mulți dintre ei munceau la stuf, în apele înghețate ale Dunării.

Potrivit Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, au fost identificați aproape 170 de detinuți care au fost uciși sau au murit din cauza condițiilor din lagăr. A fost găsită și o groapă comună, în cimitirul din sat iar, în urma săpăturilor, aici au fost deshumate oseminte ale unor deținuți politici.

Reporterul Gabriel Geamănu a stat de vorbă cu ultimii trei subofițeri de la Periprava. Aici existau pe atunci o grădiniță, un cinematograf și cămine ale ofițerilor și subofițerilor. Paradoxal, colonia a însemnat și bunăstare pentru unii săteni. Astăzi, acest sat de pescari s-a schimbat, dar sărăcia a rămas aceeași. Oamenii nu mai pot pescui în voie dacă nu dețin permise de pescuit și nu plătesc impozite. Un film despre ororile comunismului și despre viața de azi la Periprava.

un reportaj de Gabriel Geamănu
imagine: Mihai Pătrașcu

**

"Copacii din deșert" este al doilea reportaj cu care vă așteptăm la “DOSAR ROMÂNIA”, pe 23 aprilie. Copiii care suferă de autism în România au șanse infime de recuperare. Deși există terapii care ameliorează afecțiunile, cu rezultate spectaculoase, acestea rămân inaccesibile pentru majoritatea părinților. 1.000 de euro pe lună costă ședințele de terapie comportamentală, terapie psihologică și kinetoterapie pe care un copil trebuie să le urmeze. Iar tratamentul durează câțiva ani.

Autismul este o boală complexă, o tulburare de neurodezvoltare care debutează până la vârsta de 3 ani și afectează capacitatea copiilor de a asimila informații, de a comunica și de a se orienta în spațiu. Trebuie acționat cât mai repede, pentru că, pe măsură ce copilul crește, recuperarea devine tot mai dificilă.

În toată lumea civilizată, copiilor li se decontează aceste terapii prin casele de asigurări. În România, cei care nu au să plătească 1.000 de euro pe lună, stau acasă, deși încă de acum patru ani există o lege care asigură accesul liber la terapii specifice. Numai că în cei patru ani care au trecut nu au fost elaborate și normele de aplicare a legii, așa că nimeni nu poate beneficia de prevederile ei. În acești patru ani o generație întreagă de copii a trecut de vârsta optimă la care puteau fi tratați. Și nu sunt deloc puțini. La nivel mondial, 1% din copii suferă de tulburări din spectrul autist. În România nici măcar o statistică nu s-a făcut.

un reportaj de Codruța Angelescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1