loader
Foto

4 martie 1977 – 4 martie 2017

40 de ani de la cel mai devastator cutremur din România. Sâmbătă, de la ora 10.00, urmărim în direct la TVR 1 şi TVR+ edițiile speciale ale Ştirilor TVR. De la 21.00, retrăim, prin mărturisirile supravieţuitorilor, „55 de secunde” de zguduire a pământului,  în documentarul cu acelaşi titlu difuzat de TVR 1.

 

40 de ani de la cutremurul din ‘77. Sâmbătă, de la ora 1o.00, o primă ediţie specială a zilei transmite, în direct de la Academia Românã, seminarul dedicat celor 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: ”Evaluarea integrată a riscurilor naturale din România –40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977". Prezentarea rezultatelor proiectului RO-RISK „Evaluarea riscurilor de dezastre la nivel naţional", derulat în perioada martie-decembrie 2016, coordonat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă.

De la ora 11.00, Radu Tudor moderează o Ediţie specială a Ştirilor TVR, în a cărei primă parte, Mircea Pascu, salvator-cascador, Cristian Constantin Sullu Nacht, salvator şi jurnalistul TVR Cristian Răuţu ne amintesc despre una dintre cele mai triste primăveri, cea a anului 1977. Dezbaterea este transmisă în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+.

(w882)

În partea a doua a ediţiei speciale, de la ora 12.00, invitaţii lui Radu Tudor – Gabriel Ducuc, şeful Direcţiei Prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Dan Lungu, expert siguranţa construcţiilor, Mihai Diaconescu, INFP, Ioana Nenciu, seism alert şi Cristian Răuţu, jurnalist TVR, abordează acelaşi subiect, însă din perspectiva prevenţiei: cum construim clădiri sigure, cum ne apărăm în astfel de situaţii – calamităţi naturale, ce am învăţat în perioada ce s-a scurs de la momentul 4 martie 1977.

Pentru ora 21.00, TVR 1 a programat documentarul 55 de secunde, realizat de producătoarea Ruxandra Ţuchel, imagine Silviu Andrei, redactor Diana Ilica.

Nae Alexandru - actor, supravieţuitor al blocului Casata. Ioana Ionescu - supravieţuitor al Blocului  Scala. Gheorghe Florescu - supravieţuitor al blocului din Hristo Botev nr. 10. Aurelia Hristea - supravieţuitor al Blocului din Popa Rusu, nr. 6. Mihai Gruia Sandu, actor – salvator. Ioan Murea, Dan Stheinhardt, Paul Fister, Ion Albu, cascadori – salvatori. Mircea Radulian - fizician, specialist în fizica pământului. Liviu Tofan – jurnalist. În interviuri încărcate de aduceri aminte dureroase, toţi cei care au acceptat să povestească refac imaginea unei zile pe care niciunul dintre noi nu ne-am dori să o trăim.

4 martie 1977. O zi ca oricare alta. Un început de primăvară destul de cald. Ziua se scurge obişnuit. Iar la lăsarea serii, oamenii încep să se adune pe la casele lor. La televizor rula filmul bulgăresc „Dulce şi Amar”. Nimic spectaculos. La ora 21.22 ferestrele încep să zornăie, lustrele se leagănă violent prinse de tavane. Mobilele din case încep să joace, iar podelele fierb pur şi simplu, dezintegrându-se. Zgomote, ţipete, sticlă spartă, pereţi în cădere. Apoi imediat întuneric şi tăcere. După câteva clipe, liniştea începe să fie tulburată de strigăte surde şi gemete  imperceptibile. România a fost zguduită atunci de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe Richter. Un cutremur violent, cu epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 110 km. Atât de violent, încât s-a spus că energia pe care a eliberat-o acest seism a fost egală cu cea a 10 bombe atomice.

sursa foto: mediafax.ro

10:30 Aventura prieteniei

Film* Aventura prieteniei (FAR FROM HOME: THE ADVENTURES OF YELLOW DOG-SUA, 1995)

Regia Philip Borsos

Cu: Jesse Bradford, Mimi Rogers, Bruce Davison

* Film de aventuri. O familie canadiană găseşte şi adoptă un labrador auriu, spre bucuria fiului lor adolescent, Angus. Într-o zi, băiatul şi tatăl lui, însoţiţi de căţel, pornesc într-o călătorie cu şalupa pe mare şi sunt surprinşi de o furtună puternică în larg. Paza de coastă reuşeşte să-l salveze pe tată, iar Angus şi labradorul ajung singuri la mal, într-o zonă sălbatică împădurită, unde vor trece prin multe peripeţii pentru a supravieţui.

Redactor Gabriela Onea

12:10 Tezaur folcloric

*Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Împreună de Sfintele Paști-( ediție realizată în jud. Dolj 2/2 ).

Participă: Liviu Olteanu, Elena Mimiș Trancă, Vasilica Dinu, Aurelia Popescu Preda, Luiza Turcu, Georgian Schinteie, Alexandru Pal, Floricica Moga, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Leontina Fărcaș, Polina Gheorghe, Roxana Bădescu, Gabriela Ardusătean, Taraful din Grecești.

Producător Roxana Pletea Popuşoi

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu Căpitănescu, ...

În Noaptea de Înviere, ediţii speciale „Universul credinţei”, la TVR 1

De la diplomaţie la preoţie – mărturisiri de suflet, făcute cu smerenie de părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, în dialog cu Răzvan Bucuroiu şi ...

România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

 

#tvr1