loader
Foto

Documentarul Islanda - cu bicicleta în deşert, la TVR 1

Realizat de TVR Cluj, filmul despre „ultimul teritoriu sălbatic al Europei” a putut fi vizionat duminică, 23 august, de la ora 12.55, la TVR 1

 

În anul 2011, cinci prieteni au plecat într-o expediţie în Islanda. Au străbătut pe biciclete ceea ce ei numesc „ultimul teritoriu sălbatic al Europei”, ducând cu ei toate cele necesare vieţii într-un mediu ostil şi încercând să se rupă de civilizaţie timp de mai multe săptămâni. Fără niciun ajutor din exterior, ci doar cu propriile lor forţe. Filmul expediţiei lor poate fi urmărit duminică, 23 august, de la 12.55, la TVR 1 şi TVR+.

Ţinutul din interiorul Islandei e un deşert modelat de apă, foc şi gheaţă, un platou muntos fragmentat de vulcani stinsi şi activi, şi de ultimele calote glaciare din Europa. „Într-un asemenea loc, viaţa omului iese din limitele normale căci deşertul absolut al Islandei arată ca la începuturile lumii. Cuvintele şi sentimentele cum ar fi prietenia sau solidaritatea umană îşi capătă adevarata dimnesiune pentru cei care se supun unei încercări de acest fel”, spune Ovidiu Pop, realizatorul TVR Cluj, care propune în acest film povestea explorării unui univers aparte, a unor locuri unice pe planetă, dar şi povestea unui grup de prieteni care descoperă astfel ceva în ei înşişi , valori care sunt înţelese cu adevărat numai într-o călătorie de acest fel.

(w882)

Cei cinci participanţi la expediţie sunt : Kiss Csaba, Adrian Munteanu , fotograf, Victor Batin, Romulus Pop şi Ovidiu Pop, cameramanul şi regizorul filmului. Ei sunt actorii principali care trăiesc aventura expunerii într-un mediu ostil şi care străbat teritorii şi cunosc oameni, descoperind atât Islanda sălbatică , cât şi pe cea civilizată, suferind şi bucurându-se pe parcursul unei călătorii cu adevarat iniţiatice.

Aceasta este o poveste care include o alta mai veche, consumată tot în Islanda. În 1996, Kiss Csaba împreună cu Ovidiu Pop au plecat din Ungaria, pe biciclete trăgând după ei nişte cărucioare speciale ce conţineau toate cele necesare unei expediţii polare. Au pedalat 1500 de kilometri străbătând Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania şi Danemarca, iar apoi au luat vaporul spre Islanda . Aici au pătruns spre interiorul ţării şi au urcat pe ghetarul Vatnajokull, a treia calota glaciară, ca marime, a lumii. Cărucioarele s-au transformat în sănii, iar cei doi au traversat gheţarul pe schiuri trăind o adevarată aventură polară.

(w882)

După un drum dificil, la limita supravieţuirii, Ovidiu şi Csaba au reuşit să străbată mlaştinile din preajma gheţarului şi să ajungă la civilizaţie. Au părăsit Islanda lăsându-şi acolo echipamentul şi amintirile . După cinci ani cei doi pleacă din nou în Islanda, însoţiţi de încă trei prieteni, pe urmele călătoriei din 2006, unul dintre scopurile călătoriei fiind şi recuperarea echipamentului din deşert.

Filmul este astfel structurat încât cele două poveşti se împletesc. Povestea din 2006 este evocată pe baza fotografiilor făcute atunci de Ovidiu Pop. Călătoria din 2011 este surprinsă de data aceasta cu ajutorul camerei de luat vederi. Traseele celor două călătorii se vor apropia încet, încet, până când se vor întâlni şi se vor suprapune, iar cei cinci prieteni vor avea parte de o mare surpriză acolo, în mijlocul Islandei, lângă gheţarul Vatnajokull.

Fotografiile din 2006 sunt făcute de Ovidiu Pop, cele din 2011 de Adrian Munteanu, iar imaginea este realizată în întregime de Ovidiu Pop, care a făcut acest lucru fără niciun sprijin din exterior, motorizat sau de altă natură, ducând în deşert echipamentul de filmare pe lângă toate cele necesare călătoriei. Tot Ovidiu Pop e cel care a regizat filmul şi l-a editat integral. Expediţia din 2011 a fost organizată de Clubul de Cicloturism Napoca, iar filmul ”Islanda – cu bicicleta în deşert” este o coproducţie TVR – Clubul de Cicloturism Napoca.

 

 

0:00 Punctul critic (R)

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Mihaela Caciuleanu Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)

1:05 Jocurile Olimpice (R)

Eroii. Episodul 9

Producător Daniela Enăchescu

(Reluare)
 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 13 mai 2024

Marți, 14 mai, de la ora 13:00, Mihaela Olaru vă invită să urmăriți ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Răzvan Popa – „Împreună vindecăm suflete”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 16 mai, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1