loader
Foto

Dezbateri pe tema cardului de sănătate, la Foc încrucişat

Reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei au discutat chestiunea cardurilor de sănătate.

 

Foc încrucişat

Ediţia de duminică, 10 mai, a emisiunii „Foc încrucişat” a fost prezentată de Alina Stancu şi, ca de fiecare dată, l-a avut ca invitat pe Cornel Nistorescu. Tema principală a discuţiilor din această săptămână a fost cardul de sănătate. Invitaţi au fost Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. În direct, prin telefon, a dezbătut acest subiect şi Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Vom urmări, de asemenea, declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale premierului Victor Ponta referitoare la cardul de sănătate.

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS a recunoscut faptul că «nu a existat o campanie de comunicare pentru cardul de sanatate plătită de CNAS». El a susţinut că « 97% dintre cetateni au intrat în posesia cardurilor de sănătate» şi că « în prima zi au fost accesate 150 de mii de carduri, iar în cea de-a doua zi 250 de mii». Potrivit declaraţiilor preşedintelui CNAS mai sunt 430 de mii de carduri de distribuit la nivel de ţară. Cei care nu au primit cardurile sunt sfătuiţi să le ceară de la casa de sănătate. Până la obţinerea lor vor putea beneficia de servicii de sănătate, iar acestea vor fi monitorizate separat. Vasile Ciurchea a dat asigurări că sistemul informatic va fi perfecţionat în perioada imediat următoare. De asemenea, a declarat el, «preţul la medicamente se va reduce cu 25% în condiţiile în care cardul de sănătate va fi folosit corect».

Vasile Barbu, preşedintele A.N.P.P, a subliniat faptul că « medicul este obligat să solicite cardul de sănătate fiecărui pacient». A amintit situaţiile neplăcute « în care sistemul informatic s-a blocat, iar cardul de sanatate nu a putut fi folosit». «Trebuie găsită o soluţie pentru pacienţii care au fost în concedii medicale, însă actele doveditoare nu au putut fi eliberate», a mai spus preşedintele A.N.P.P.

Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF, a punctat faptul că este de dorit «să nu existe o culpabilizare a medicilor în cazul blocajului informatic». A afirmat că a existat întotdeauna « disponibilitatea la colaborarea cu CNAS». În cazul în care « pacienţii au pierdut sau au stricat cardurile de sănătate primite, atunci trebuie să facă o cerere la CNAS pentru eliberarea unui nou card de sanatate».

 

10:30 Aventura prieteniei

Film* Aventura prieteniei (FAR FROM HOME: THE ADVENTURES OF YELLOW DOG-SUA, 1995)

Regia Philip Borsos

Cu: Jesse Bradford, Mimi Rogers, Bruce Davison

* Film de aventuri. O familie canadiană găseşte şi adoptă un labrador auriu, spre bucuria fiului lor adolescent, Angus. Într-o zi, băiatul şi tatăl lui, însoţiţi de căţel, pornesc într-o călătorie cu şalupa pe mare şi sunt surprinşi de o furtună puternică în larg. Paza de coastă reuşeşte să-l salveze pe tată, iar Angus şi labradorul ajung singuri la mal, într-o zonă sălbatică împădurită, unde vor trece prin multe peripeţii pentru a supravieţui.

Redactor Gabriela Onea

12:10 Tezaur folcloric

*Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Împreună de Sfintele Paști-( ediție realizată în jud. Dolj 2/2 ).

Participă: Liviu Olteanu, Elena Mimiș Trancă, Vasilica Dinu, Aurelia Popescu Preda, Luiza Turcu, Georgian Schinteie, Alexandru Pal, Floricica Moga, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Leontina Fărcaș, Polina Gheorghe, Roxana Bădescu, Gabriela Ardusătean, Taraful din Grecești.

Producător Roxana Pletea Popuşoi

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu Căpitănescu, ...

În Noaptea de Înviere, ediţii speciale „Universul credinţei”, la TVR 1

De la diplomaţie la preoţie – mărturisiri de suflet, făcute cu smerenie de părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, în dialog cu Răzvan Bucuroiu şi ...

România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

 

#tvr1