loader
Foto

Galerie foto

Plagiatul, marcă înregistrată - tema primei ediţii din noul sezon Foc încrucişat

Noul sezon al emisiunii „Foc încrucişat” a început, pe 13 septembrie, cu o ediţie care a avut că tema „Plagiatul, marcă înregistrată”.

 

Foc încrucişat

Emisiunea este moderată, din acest sezon, de Roxana Zamfirescu, iar invitat permanent este Cornel Nistorescu.

Invitaţii ediţiei au fost: Liviu Papadima, prorector al Universităţii din Bucureşti, şi Dumitru Borţun, profesor de comunicare la SNSPA. De asemenea, în duplex de la Studioul Teritorial TVR Timişoara a intervenit Petru Andea, profesor doctor inginer de la Universitatea Politehnică Timişoara.

Liviu Papadima a susţinut, în cursul dezbaterii: "Includerea demnitarilor în aceeaşi categorie cu a titularilor de doctorate prejudiciază legea academică... În orice societate civilizată, cu cât un om ajunge mai sus în ierarhie, cu atât mai mult trebuie să fie verificat. Există un soft care verifică plagiatele, însă problema nu este de a detecta plagiatele, ci este una de probitate morală... Situaţii similare în ceea ce priveşte plagiatul există în toate şcolile doctorale din România, însă deocamdată doar Universitatea din Bucureşti şi-a asumat. Comisiile de Etică nu au niciun interes să demaşte un plagiat. Nici universitatile, nici mediul politic nu pot rezolva această problemă a plagiatului, atât timp cât nu va exista transparenţă".

Dumitru Borţun a declarat, de asemenea, pe subiectul analizat în emisiune: "Titlul de doctor nu este doar o sursă de venit, ci şi o formă de legitimitate. ... Pe lângă plagiat, există o industrie de fabricare a lucrărilor. Familii întregi lucrează la o lucrare, pe o anumită temă, pentru că apoi să o vândă.

"Când constat că un om trişează, nu-l mai las la butoanele societăţii”, a mai spus prof. Borţun.

Petru Andea a intervenit, precizând: „Doctoratul este o formă de studiu. Înainte era o formă de consacrare în cercetare, acum este în iniţiere ... Consiliul Naţional de Etică funcţionează în baza legii. Nu avem voie să spunem care sunt sesizările care ne-au fost trimise ... Sunt multe cadre universitare reclamate pentru plagiat, dar putem interveni doar în cazul demnitarilor... Noi considerăm că peste cinci procente plagiate în cazul unei lucrări trebuie sancţionate".

Urmăriţi aici întreaga dezbatere din ediţia de duminică, 13 septembrie, a emisiunii „Foc încrucişat”.

14:00 Telejurnal (R)

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

.

Producător Victor Dochia

 
Contractul de vânzare – cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager

Ce presupune încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager? Care sunt costurile acestui demers legal? ...

România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

 

#tvr1