loader
Foto

Galerie foto

Se zice că... patriotismul nu mai e la modă?

De 1 decembrie, la TVR 1, au venit să contrazică această idee Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, DJ-ii radio Popescu şi Flick, antreprenorul Rucsandra Hurezeanu, inventatorul Justin Capră, Gelu Voicu, Alex Velea, Mahala Rai Banda, Fuego şi Irina Loghin.

 

Se zice că...

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Se zice că... românul este primitor: oricine îi trece pragul este primit cu pâine, sare şi, de cele mai multe ori, cu palincă, zaibăr sau ţuică – în funcţie de ce are omul în gospodărie.

Se mai zice că... românul este creativ: n-a inventat el roata sau apa caldă, dar are multe invenţii la activ, printre care stiloul sau avionul cu reacţie… Se zice de asemenea că românul are umor: nu facem noi haz de necaz în orice situaţie? Nu luăm noi în râs lucrurile atunci când nu se mai întrevede nicio altă scăpare? În vară, erau la modă glumele: Când Hruşcă e răcit, se amână Crăciunul. Fuego ar fi cel mai leneş copil din lume, pentru că în fiecare an o roagă pe mama lui să-i împodobească bradul. Şi Ştefan Banică ar fi trist că, din cauza căldurii, nu poate începe seria concertelor la Sala Palatului… Vin să vorbim despre umor şi să ne bucure cu momente de umor de calitate Stela Popescu şi Alexandru Arşinel la o ediţie specială Se zice că... de la TVR 1. De 1 Decembrie, Sonia, Nuami, Ioana şi Flori vă dau întâlnire puţin mai târziu ca de obicei (17.30), însă într-o emisiune de peste două ore.

Au nume neaoşe româneşti şi sunt DJ la Radio: Popescu şi Flick vin la Se zice că… pentru a le arăta românilor cum reuşesc să construiască ad-hoc catrene şi pentru a le spune La mulţi ani într-un mod original.

De 1 Decembrie, o sărbătoare atât de importantă, nu puteau fi omise din discuţie invenţiile românilor. „Eu nu sunt inventator, Dumnezeu este. De meserie eu sunt român, iar la asta eu nu voi renunţa niciodată!”, declară cu mâna pe inimă un inventator român ale cărui invenţii au ajuns până la oamenii de ştiinţă de la NASA încă din anii ’60.

Justin Capră este cel care a văzut maşinile eco cu mult înaintea trendului, dar pe care nimic nu-l urneşte din România. Este cel care a inventat, în 1958, „rucsacul-zburător“ – aparat portabil pentru zbor individual. A căutat sprijin pentru realizare la Ambasada Americii. Pentru faptul că a îndrăznit să intre şi să se adreseze unei ambasade, a fost arestat şi anchetat sub pretextul că ar fi vrut să fugă din ţară. Este pus în libertate cu interdicţia de a mai profesa. Pentru a se întreţine, este nevoit să spele maşini şi să măture. Invenţia lui a fost furată şi brevetată de americani după trei ani şi jumătate, în România nefiind niciodată inclusă în producţia de serie. Abia în 2002, americanii au recunoscut oficial că ideea i-a aparţinut românului Justin Capră. Rucsacul-zburător a fost folosit de cosmonauţi la deplasările intercapsulare.

Pentru această invenţie, Justin Capră nu a primit niciodată vreun ban. În prezent , o companie braşoveană finanţează, parţial, una dintre noile invenţii ale Justin Capră. Este vorba despre un monoloc din fibră de sticlă, în care roţile sunt motoare. Va fi o maşină urbană, ce se va încărca cu redresor normal clasic, iar bateria cu litiu se va putea încărca în cel mult 30 de minute, prin sistem încărcător cu comutaţie. Vehiculul va avea şi o variantă cu motor clasic, cu injecţie, care nu depăşeşte 1 l consum la 100 km pentru viteza medie de 70 km pe oră.

S-ar zice că... astăzi patriotismul pare că n-ar mai fi la modă. Aşa să fie? Despre pasiuni şi războaie, cele patru prezentatoare ale emisiunii vor vorbi astăzi cu pilotul şi scriitorul a peste 60 de romane, cu veteranul de război care anul acesta a împlinit 90 de ani, generalul Radu Theodoru. Despre ce ar trebui să învăţăm din istorie vom descoperi în discuţia cu scriitorul şi generalul Radu Theodoru.

Iubeste tot ce-i românesc, cu tot ce ţine de pădure, câmpie, de glie, de ţăranul român, de toţi oamenii care respiră în ţara asta: Gheorge Zamfir, invitatul emisiunii Se zice că… de 1 decembrie ne va spune cine i-a insuflat această dragoste pătimaşă pentru ţară.

La Se zice că, Sonia, Ioana, Nuami şi Flori vor face cunoştinţă cu cel mai simpatic băieţel în costum popular – Tudor Voicu, fiul interpretului de muzică populară Gelu Voicu. Împreună, cei doi vor susţine un moment artistic în studioul TVR. Alex Velea vine să cânte câteva dintre hiturile lui, dar ne va şi spune ce cântă atunci când nu interpretează pop/dance. MAHALA RAI BANDA susţine în jur de 80 de concerte pe an, doar în Occident, dar de 1 decembrie, vine să susţină o reprezentaţie şi la Se zice că... Şi tot atunci, Fuego şi Irina Loghin cântă pentru românii de dincoace şi dincolo de Prut. Cei doi vor susţine turneul naţional Crăciunu‘ nostru-i românesc, turneu care debutează pe 7 decembrie şi se încheie pe 22 decembrie.

E medic de profesie şi a lansat un brand românesc în domeniul frumuseţii! Despre entuziasmul cu care face tot ceea ce face, despre frumuseţe, curaj şi una dintre valorile sale de căpătâi – familia - vor vorbi Sonia, Nuami, Flori şi Ioana astăzi cu Rucsandra Hurezeanu. Ce a învăţat de la mama ei, cum stau românii la capitolul antreprenoriat, cum caracterizează ea româncele, aflaţi la TVR 1, începând cu ora 17.30.

Pe 2 şi 3 decembrie, Se zice că... se transmite la ora obişnuită, 17.10, în direct de la Cluj: din Iulius Mall pe 2 decembrie şi de la Sala Polivalentă din Cluj, miercuri, 3 decembrie! Vă aşteptăm la întâlnirea cu artiştii şi invitaţii nostri speciali!

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

19:45 Sport

Transmisiune directă

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 13 mai 2024

Marți, 14 mai, de la ora 13:00, Mihaela Olaru vă invită să urmăriți ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Răzvan Popa – „Împreună vindecăm suflete”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 16 mai, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1