loader
Foto

Galerie foto

Soran Ismail este „un suedez absolut”, la TVR 1

Documentarul recompensat cu Marele Premiu CIRCOM în 2016, ce explorează rădăcinile rasismului din societatea suedeză şi modul în care ţara a rezolvat această problemă, se vede la TVR 1 duminică, 20 noiembrie, de la 21.10.

 

Televiziunea publică suedeză, SVT, prin staţia sa regională din Göteborg, a câştigat în 2016 Marele Premiu şi Premiul Minorităţile şi Societatea CIRCOM cu „Absolut Svensk” – Un suedez absolut, documentar pe care TVR 1 îl difuzează duminică, 20 noiembrie, de la ora 21.10.

(w882)

Juriul a considerat formatul documentarului Un suedez absolut drept unul foarte interesant. Perfecta armonie dintre fapte, imagini puternice şi o un discurs plin de vioiciune au fost determinante pentru alegerea facută. O distincţie câştigată şi datorită calităţii tehnice a filmului.

Un suedez absolut - este un documentar despre rasismul de zi cu zi întâlnit „într-una dintre cele mai tolerante ţări de pe glob”, aşa cum o prezintă autorul.

Membrii juriului au apreciat în mod special cum fost prezentată ideea documentarului: o relatare la persoana întâi a renumitului comic Soran Ismail, suedez de origine kurdă, a cărui familie s-a stabilit în Suedia când el era încă bebeluş. Soran a crescut în Suedia şi se consideră deopotrivă suedez şi kurd, şi nu simte nevoia să aleagă între cele două culturi. Având acest background, Soran Ismail explorează rasismul obişnuit şi uneori inconştient al suedezilor. Se întâlneşte cu prietenii din copilărie pentru a le reaminti că uneori aveau atitudini rasiste. Apoi, studiază comportamentul concetăţenilor săi pentru a vedea dacă reacţionează diferit într-o situaţie în care un om alb, apoi unul de culoare se comportă suspect.

(w882)

Documentarul explorează rădăcinile rasismului din societatea suedeză şi modul în care ţara a rezolvat această problemă: într-o manieră subtilă, înţeleaptă, dar şi foarte personală.

2:50 Care pe care (R)

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

(Reluare)

3:35 Bucuria credinţei ) (R)

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Jurnalist Paula Tăbârcă. Producător Andrei-Victor Dochia

(Reluare)
 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

„Războaiele sfinte”, teoriile conspirației privind praful saharian, dezinformarea în cadrul concursului Eurovision și conflictul dintre englezi ...

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la filmul de aventuri „Spirite neîmblânzite" (Man from Snowy River – Australia, 1982).

 

#tvr1