loader
Foto

„Zgomotul şi furia”, ecranizare după Faulkner, miercuri la TVR 1

Ecranizarea din 1959 a romanului „Zgomotul şi furia” de William Faulkner îi are în rolurile principale pe Yul Brynner şi Joanne Woodward, în regia lui Martin Ritt. Filmul a fost difuzat miercuri, 15 iulie, de la ora 23:10, la TVR 1.

 

Vieţile membrilor clanului Compson - cândva o familie de vază în Sudul american, acum în prag de ruină - sunt privite din perspectiva tinerei rebele Quentin, care renunţă la şcoală şi aproape că o ia pe urmele mamei sale, fugită de mult de-acasă. Fata e înconjurată de personaje care au devenit palide umbre ale celor ce au fost pe vremuri, iar un unchi sever şi o bătrână servitoare de culoare sunt singurii care ţin pe picioare rămăşiţele familiei.

Regizorul Martin Ritt a accentuat unele tuşe din roman şi a ales să renunţe la anumite scene sau momente esenţiale prezentate de Faulkner. El a preferat să spună povestea clanului Compson prin ochii unei adolescente, care în carte are un rol secundar.

Yul Brynner (Jason Compson) este un actor american de origine rusă, care s-a făcut remarcat în filme precum „Cele zece porunci” (1956), „Anastasia” (1956) sau „Cei şapte magnifici” (1960). De asemenea, pentru prestaţia lui din musicalul „The King and I” (1956), Yul Brynner a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal.

În copilărie, mama lui l-a dus la Paris. Cariera lui timpurie a inclus ucenicie la Theatre des Mathurins, la Cirque d'Hiver, iar după venirea în SUA, în 1941, devine actor în distribuţii cu piese clasice din repertoriul european, precum „A douăsprezecea noapte”, comedie de William Shakespeare. Au urmat succesul pe Broadway şi cariera în televiziune, el şi soţia lui actriţa Virginia Gilmore au fost protagonişti în primul talk show tv, Mr. and Mrs. (1948). Brynner devine apoi regizor la postul CBS.

După ce a jucat în „The King and I”, musical-ul şi apoi filmul, ajungând să primească şi Oscarul, viaţa lui profesională a cunoscut triumful.

Actriţa Joanne Woodward (Quentin Compson) este cunoscută pentru rolul – care i-a adus şi Oscarul – din pelicula „Cele trei feţe ale Evei” din 1957. Soţia lui Paul Newman, Joanne a fost partenera celebrului actor american şi pe platourile de filmare: „The Long, Hot Summer” (1958), „Rally 'Round the Flag, Boys!” (1958), „Paris Blues” (1961) sau „A New Kind of Love” (1963).

9:45 Teleshopping

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 13 mai 2024

Marți, 14 mai, de la ora 13:00, Mihaela Olaru vă invită să urmăriți ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Răzvan Popa – „Împreună vindecăm suflete”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 16 mai, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

 

#tvr1