loader
Foto

Galerie foto

1989. Sânge şi catifea, documentar şi talk-show, la TVR 1

Seria documentară semnată de Cornel Mihalache şi dezbaterea moderată de realizatorul TVR alături de Mihai Rădulescu au putut fi văzute la TVR 1 şi TVR+ pe 21, 22 şi 23 decembrie, de la ora 21.00.

 

Documentarul este disponibil online pe TVR+

Începând din 21 decembrie, timp de trei zile, TVR 1 difuzează documentarul intitulat 1989. Sânge şi catifea, semnat de Cornel Mihalache. În trei episoade de 45 de minute, realizatorul urmăreşte un răspuns la întrebarea „Cine a tras în noi, 21- 22?”, vorba unui personaj al filmului. Cele trei părţi ale seriei, difuzate de luni până miercuri de la ora 21.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, sunt urmate, de la ora 22.00, de câte un talk-show în direct, purtând acelaşi titlu, moderat de Mihai Rădulescu şi Cornel Mihalache.

Personajele documentarului sunt, pe de o parte, revoluţionari, membri ai Colegiului Director al Institutului Revoluţiei Române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Sergiu Nicolaescu, Emil Cico Dumitrescu, Mihai Montanu, Oliviu Tocaciu. Cealaltă parte sunt 350 de copii de clasa a şasea, a şaptea şi opta, din 60 de şcoli din Muntenia, Oltenia, Banat şi Ardeal, care au răspuns la întrebările „Ce s-a întâmplat în 1989?” şi „Cine a fost Ceauşescu?”. Un dialog viu, incitant, care mai scoate câteva foiţe de ceapă de pe „adevărurile Revoluţiei”.

„Spre deosebire de ţările din jur, unde a fost o catifea de provenienţă sovietică, cu etichete americane, la noi şi la ruşi a fost şi cu mult sânge. Mai ales la noi”, îşi motiva Cornel Mihalache, într-un interviu, alegerea acestui titlu.

Pentru realizarea seriei documentare 1989. Sânge şi catifea, realizatorul TVR propune o abordare interesantă: nu prezintă doar punctele de vedere ale personalităţilor politice implicate în Revoluţia română, ci şi „viziunea” unor copii privind acest subiect. Conform acestora din urmă, Revoluţia a venit ca urmare a faptului că „Nicolae Ceauşescu nu a mai vrut să dea...”,  „că oamenii munceau toată ziua, dădeau alimente la stat, iar noaptea când veneau acasă, Ceauşescu le oprea lumina, că zicea să se culce, să se odihnească” sau, pur şi simplu, „ca să vină alţii în locul lui şi să-i ia puterea”...

(w882) Sange si c

„Am vrut să văd ce au înţeles cei născuţi după ‘89 din aceste evenimente. Sigur, ei sunt vocea părinţilor, bunicilor, profesorilor lor. Dar au câteodată şi păreri proprii, personale. Excelente. Mi-au răspuns 350 de copii, din 60 de şcoli din Muntenia, Oltenia, Banat, Ardeal. […] Am aflat de la ei că execuţia a fost o greşeală, Ceauşescu a fost şi bun şi rău, pentru că era un dictator, dar pe vremea lui se trăia mai bine”, mai dezvăluie Cornel Mihalache.

***

Dezbaterile intitulate 1989. Sânge şi catifea, moderate de Mihai Rădulescu şi Cornel Mihalache, îi au ca interlocutori pe Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie din Bucureşti (luni, 21 decembrie), Florin Iaru şi Ana Blandiana (marţi, 22 decembrie), respectiv pe Romulus Garz, colonel în rezerva USLA, supravieţuitor al măcelului de la MAPN (miercuri, 23 decembrie). Talk-show-urile pe tema Revoluţiei din 1989 sunt transmise în direct la TVR 1, de la ora 22.00.

Cele trei episoade ale documentarelor, precum şi dezbaterile ce le urmează pot fi urmărite şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 4

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Contractul de vânzare – cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager

Ce presupune încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager? Care sunt costurile acestui demers legal? ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei au vorbit despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

 

#tvr1