loader
Foto

Galerie foto

„Apocalipsa: Verdun”, un documentar dramatic la TVR 1

Miercuri, 11 martie, de la ora 23.00,  la TVR 1, a fost difuzată prima parte a documentarului „Apocalipsa: Verdun”, despre cea mai lungă și grea bătălie a Primului Război Mondial. Partea a doua - pe 18 martie, la aceeaşi oră.

 

Bătălia de la Verdun a fost cea mai lungă din Marele Război şi una dintre cele mai însângerate din istorie: 300 de zile de lupte neîncetate pe o suprafaţă de 100 de kilometri pătraţi, cu 700.000 de victime, răniţi şi dispăruţi – şi fără a atinge vreun obiectiv strategic.

Seria reconstituie cu ajutorul arhivei colorizate drama acelor zile în toată amploarea ei, din perspectivă germană, ca şi din cea franceză, de la birourile statelor-majore până în noroiul atotstăpânitor al tranşeelor.

(w882) Documentar

Episodul  1: Carnagiul – difuzare miercuri, 11 martie, ora 23.00, TVR 1

Finele anului 1915. Şefii statelor-majore britanice şi franceze speră să pună capăt vărsării de sânge printr-o ofensivă pe râul Somme, planificată în vara anului următor. Dar în 21 februarie 1916, germanii atacă prin surprindere Verdun-ul, de-a lungul unui front de 20 de kilometri, situat la doar 230 km de Paris. De-a lungul a 300 de zile şi nopţi, Verdun este scena celei mai cumplite confruntări militare dintre Franţa şi Germania. Va reuşi noul comandant al Verdun-ului, generalul Pétain, să pună capăt acestui carnagiu?

(w882) Documentar

Episodul 2: Iluzia – difuzare miercuri, 18 martie, ora 23.00, TVR 1

Posibilitatea ca războiului să i se pună capăt prin luptele de la Verdun se dovedeşte o iluzie. De când Pétain a impus logistica sa impecabilă, germanii se străduiesc să avanseze. Francezii îşi concentrează toate eforturile, inclusiv cele din spatele frontului, ca să prevină o invazie. La 1 iulie 1916, aliaţii pornesc mult-aşteptatul atac pe râul Somme… dar acesta ia o turnură dezastruoasă, readucând Verdun-ul în central speranţelor. Francezii îşi lansează aici contra-ofensiva, dar cu preţul câtor vieţi?

(w882) Documentar

Realizatori: Isabelle Clarke şi Daniel Costelle

Povestitor Mathieu Kassovitz

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1