loader
Foto

Galerie foto

Cele mai bune producţii ale studiourilor teritoriale, la TVR 1

Duminică, TVR 1 a difuzat documentare valoroase, premiate, ale realizatorilor de la studiourile teritoriale. „Mame la vârsta păpuşilor” şi „Despre penitenciar şi vina colectivă” au putut fi văzute de la orele 13.00, respectiv 13.30.

 

Din 5 iulie, în fiecare duminică, de la ora 13.00, telespectatorii TVR 1 pot viziona documentare valoroase, multe dintre ele distinse cu premii importante, semnate de realizatorii studiourilor teritoriale ale Televiziunii Române. În această săptămână, aflăm, cu ajutorul Gabrielei Baiardi de la TVR Iaşi, despre fetiţele care ajung Mame la vârsta păpuşilor (Premiul APTR 2014), iar de la 13.30, Despre penitenciar şi vina colectivă, dintr-un alt documentar, purtând semnătura lui Sergiu Ciocoiu (TVR Iaşi). Cele două producţii pot fi urmărite şi online, pe TVR+.

Mame la vârsta păpuşilor (Premiul APTR 2014) este primul dintre cele două filme difuzate la TVR 1 pe 5 iulie, film realizat de Gabriela Baiardi de la TVR Iaşi. Subiectul este unul pe cât de sensibil, pe atât de actual şi apăsător: absenţa părinţilor poate avea consecinţe grave asupra evoluţiei unui copil, adolecenţa rămânând, totuşi, o vârstă dificilă. Lipsite de sfatul şi grija celor care le-au dat viaţă, fetiţele devin mame la vârste timpurii. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în perioada 2006 – 2012, peste 4800 de minore au devenit mame înainte să împlinească 15 ani. Alţi peste 169.000 de copii au fost născuţi, în acelaşi interval, de mame cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani. Fenomenul mamelor minore este în creştere, spun medicii din maternităţi. Cele mai multe fetiţe ajunse în această situaţie au părinţii plecaţi la muncă în străinătate sau provin din familii dezorganizate. Ce impact are maternitatea timpurie asupra unui copil aflăm atât de la specialişti, cât şi de la minore care au trecut prin această experienţă.

(w882) Mame la va

Cel de-al doilea documentar al seriei speciale de duminică, difuzat de la 13.30 la TVR 1, este realizat de Sergiu Ciocoiu de la TVR Iaşi şi poartă titlul Despre penitenciar şi vina colectivă. Oricât de mult am încerca să evităm adevărul, deţinuţii sunt un produs al societăţii, iar noi suntem parte a societăţii. Dintre noi pleacă cineva care a greşit faţă de societate şi între noi se va întoarce la momentul hotărât de instituţiile în drept. Parcă uitând de vina colectivă, tindem să lăsăm toată greutatea culpei pe cel care a greşit, iar atitudinea aceasta o păstrăm şi după ce fostul deţinut revine în comunitatea liberă.

(w882) Despre pen

Cele două documentare pot fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)

19:30 Fata cu cartea

* Prezintă Nadine Vlădescu

Realizator Nadine Vlădescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1