loader
Foto

Centru Cultural Eudoxiu Hurmuzachi la Cernăuţi, pentru Românii de lângă noi

Aflăm „Tot ce contează”despre păstrarea identităţii culturale româneşti, fie în ţară, fie în afara ei. Emisiunea s-a transmis joi, 29 octombrie, de la ora 10:00, la TVR 1 şi online, pe TVR+ .

 

TOT CE CONTEAZĂ

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Pe 29 octombrie, în cea de-a treia ediţie a emisiunii Românii de lângă noi, moderatorul Radu Rădulescu pune în discuţie câteva dintre problemele românilor din Cernăuţi, Ucraina. Românii din Ucraina invocă insuficienţa bugetelor sau legislaţia incompletă, necesară pentru a ajuta la conservarea patrimoniului cultural ori la păstrarea identităţii culturale româneşti, fie în ţară, fie în afara ei. Programul Românii de lângă noi difuzat în direct în fiecare joi dimineaţă, de la 10.00 la 11.00, face parte din linia de emisiuni reunite sub genericul „Tot ce contează”.

Pe subiectul enunţat mai sus, moderatorul emisiunii va sta de vorbă cu Viorel Badea - vicepreşedintele Comisiei Românii de Pretutindeni, din Senatul României, dar şi cu Eugen Popescu – director al Fundaţiei Românii de Pretutindeni.

În emisiune vom putea urmări un reportaj realizat de Melania Trifu despre rolul şi locul Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi. Anul acesta la Cernăuţi, în Ucraina, a fost inaugurat Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi, un centru cultural românesc, funcţional, amplasat în centrul oraşului Cernăuţi. Centrul nu este doar o instituţie de cultură. El reprezintă, pentru românii din Ucraina, expresia identităţii româneşti şi a ataşamentului lor faţă de ea. În cadrul Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi vor funcţiona Librăria Mihai Eminescu, Cafeneaua Bucureşti, departamentele învăţământ şi şcoli, cultură şi literatură. Preşedintele Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi este poetul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române.

Şi, tot la Românii de lângă noi, se difuzează un reportaj care spune povestea casei în care a trăit profesorul Aron Pumnul. În acea casă a locuit, pe când avea doar 8 ani, poetul Mihai Eminescu. Casa va fi renovată cu bani primiţi de la Guvernul României şi va deveni Muzeul Mihai Eminescu.

Inaugurarea Şcolii de Artă Românească din Cernăuţi şi a Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi, dezvelirea bustului poetului Vasile Posteucă şi inaugurarea muzeului costumelor populare româneşti din comuna Stăneşti, poveşti despre Casa Hurmuzachi, şcoala în care a învăţat Eminescu sau penitenciarul în care s-a îmbolnăvit Ciprian Porumbescu sunt alte argumente ale românismului din Cernăuţi.

Există însă şi nemulţumiri ale românilor din Cernăuţi. Ei declară că în ultimii ani a scăzut numărul şcolilor româneşti, acestea devenind mixte. Cu toate acestea, preotul Vasile Covalciuc construieşte o şcoală unde ar urma să se predea şi religia. Urmăriţi povestea edilului comunei Mahala care, în urmă cu 7 ani, a avut curajul să aşeze steagul României la intrarea în clădirea primăriei în ediţia din 29 octombrie a emisiunii Românii de lângă noi.

Jurnalişti: Melania Trifu, Cosmin Zidurean

Producător: Cristina Ţilică

(w882)

Radu Rădulescu şi invitaţii săi la emisiunea de joi ne vorbesc despre Românii de lângă noi. Românii care trăiesc în afara graniţelor ţării fac subiectul acestui program, în care sunt abordate teme sociale, de integrare în comunitatea din care fac parte, legate de discriminare şi abuzuri sau păstrarea tradiţiilor.

Emisiunile reunite sub genericul „Tot ce contează” pot fi urmărite de luni până vineri, de la ora 10.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Contractul de vânzare – cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager

Ce presupune încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager? Care sunt costurile acestui demers legal? ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei au vorbit despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

 

#tvr1