loader
Foto

Ceremonii şi aniversări la Ora Regelui

Sâmbătă, 18 octombrie, de la ora 15.00, am asistat la Gala „ The Duke of Edinburgh‘s Award ” şi l-am omagiat pe Regele Carol I, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

 

Ediţia este disponibilă pe TVR+.

Ediţia din 18 octombrie Ora Regelui ne-a purtat prin saloane elegante şi prin palate regale, la ceremonii şi aniversări cu clasă. Ora Regelui se difuzează de la ora 15.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă.

Echipa emisiunii a propus telespectatorilor, în deschiderea Orei Regelui, un reportaj de la Gala „The Duke of Edinburgh‘s Award”. La un an de la lansarea în România, organizaţia cu filiale în 140 de ţări a premiat câţiva tineri care au finalizat un program internaţional. Prezent la gală, Alteţa Sa Regală Principele Guillaume de Luxemburg a acordat un interviu în exclusivitate pentru emisiunea Ora Regelui.

Tot în ediţia de sâmbătă a emisiunii, ne-am adus aminte că 2014 este un an omagial pentru Familia Regală: „Regele Carol I – 175 de ani de la naştere, 100 de ani de la moarte” este reportajul ce reflectă sesiunea omagială a Academiei Române şi expoziţia organizată de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. La manifestări au luat parte Alteţele Lor Regale Principele Radu şi Principele Nicolae.

Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare împreună cu Alteţa Sa Regală Principele Radu au fost prezenţi la Mănăstirea Curtea de Argeş. În Catedrala Arhiepiscopală, locul în care odihnesc regii şi reginele României, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a ridicat o rugăciune. Telespectatorii TVR 1 au văzut sâmbătă câteva imagini de la această manifestare.

În cadrul unei ceremonii desfăşurate la Castelul Peleş, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a conferit, în numele Majestăţii Sale Regelui Mihai, Decoraţia Regală „Nihil Sine Deo” unor universităţi care împlinesc 150 de ani de la înfiinţare: Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universtatea Naţională de Arte şi Universitatea Naţională de Muzică. Momentul a fost surprins în ediţia Ora Regelui din 18 octombrie.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la absolvirea facultăţii de catre Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. Aniversarea a fost sărbătorită împreună cu foştii colegi la Palatul Elisabeta. Telespectatorii Orei Regelui i-au putut fi alături, prin intermediul emisiunii de sâmbătă.

Cu 125 de ani în urmă, s-a înfiinţat Agenţia Telegrafică a României, când s-a expediat la Viena „prima telegramă", în esenţă prima ştire de presă. De atunci, AGERPRES, prima agenţie de presă din ţară,  a transmis cele mai importante informaţii în România şi în afara ei. Subiectul a fost reflectat, de asemenea, la Ora Regelui.

***

Despre Ora Regelui la TVR 1:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android. De asemenea, Ora Regelui este difuzată la TVR Internaţional, tot sâmbătă, de la ora 16.00.

 

Prezintă Camelia Csiki / Redactor Cristina Rădulescu / Producător Lidia Voicu

Realizator Ruxandra Ţuchel

Foto: Daniel Angelescu

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1