loader
Foto

Galerie foto

Cum dispar pădurile virgine ale României, luni la Dosar România

Luni, 8 octombrie, la ora 22.30, urmăriți la Dosar România, ancheta “Drujbe și bani”, realizată de Gabriel Geamănu, pe TVR 1.

 

Dosar România

O echipă a TVR este bruscată, activiștii de mediu sunt, și ei, bruscaţi și amenințați. Copacii se prăvălesc, unul după altul, drujbele acoperă orice alt zgomot, pădurile virgine ale României dispar, clima se schimbă dramatic. Este un tablou trist pe care îl vedem, de peste 28 de ani, dar nimic nu oprește  tăierile de pădure.

(w882) Dosar Roma

Parcurile Naționale din România ocupă numai 1,1% din suprafață împădurită a României. Regia Națională a Pădurilor- Romsilva taie și în aceste arii strict protejate în care, în mod normal, omul are voie numai să pășească, nicidecum să masacreze arbori vechi de peste 100 de ani.

(w882) Dosar Roma

Gabriel Geamănu a mers în Parcul Național Semenic- Cheile Carașului, o rezervaţie naturală superbă, în care a filmat tăieri de arbori. Este dureros că până și în parcurile naționale s-a ajuns ca pădurile să fie puse la pământ.

(w882) Dosar Roma

Romsilva spune că tăierile de arbori sunt legale dar au fost și tăieri ilegale. Ariile strict protejate aşteaptă de peste 10 ani elaborarea planurilor de management care ar limita tăierile. Romsilva se apără și spune că sunt făcute lucrări de igienizare ori se taie în sectoare aprobate. Uneori, bornele de delimitare dispar sau sunt mutate tocmai pentru ca suprafața de exploatare a lemnului să fie mai mare.

Este revoltător să afli că pădurile tăiate din parcurile naționale conduc la averi impresionante. Romsilva Caraș- Severin, și nu numai,  a devenit o trambulină politică pentru cei care au condus această instituție.

(w882) Dosar Roma

16:45 Floarea nopţii

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1