loader
Foto

De la Titulescu la Eliade - la "Români care au schimbat lumea"

Marţi, 22 ianuarie, urmărim de la ora 18.00 documentarul despre Nicolae Titulescu şi de la 18.30 despre Emil Racoviţă, miercuri despre Petrache Poenaru şi Hermann Oberth, iar joi este programat episodul despre Mircea Eliade.

 

Marţi, 22 ianuarie, de la ora 18.00, seria „Români care au schimbat lumea”aduce documentarul  dedicat lui Nicolae Titulescu - românul care a condus prima instituţie din istorie construită pentru a uni popoarele planetei, cel ce a fost de doua ori Preşedintele Ligii Naţiunilor, caz unic în istoria diplomaţiei.

(oar_w460) Nicolae Ti

Documentarul realizat de Irina Luca aduce imagini inedite din viaţa privată a marelui diplomat dar şi un material extrem de rar descoperit de producătoare în Arhiva TVR. Este vorba despre un interviu cu Genevieve Tabouis, jurnalista acreditată la Liga Naţiunilor în vremea lui Titulescu. Interviul a fost difuzat în emisiunea “Drumuri europene” semnată de Aristide Buhoiu.

Tot marţi, de la ora 18.30, la TVR 1 este programat documentarul despre Emil Racoviţă, realizat de Cristina Niculcea. Savant, explorator, speolog şi biolog român, Emil Racoviţă este considerat fondatorul biospeologiei.

(oar_w460)

Miercuri sunt programate alte două noi episoade ale seriei „Români care au schimbat lumea”: de la ora 18.00 poate fi urmărit cel despre Petrache Poenaruinventatorul “condeiului portăreţ fără sfărşit alimentandu-se însuşi cu cerneală” . Documentarul realizat de Daniela Mitache îl are ca ghid pe tânărul actor Vlad Linţa care porneşte pe urmele lui Petrache Poenaru – începând cu casa în care acesta s-a născut – mai precis cula vâlceana din satul Beneşti.

(oar_w460)

Cel de-al doilea documentar al serii, programat de la ora 18.30, este dedicat lui Hermann Oberth – şi este semnat de Florin Costache.  Inginer şi inventator, considerat unul dintre părinţii fondatori ai rachetei şi astronauticii, Hermann Oberth este onorat de întreaga omenire - în cinstea sa, un crater de pe Lună fiind desemnat să-i poarte numele.

(oar_w460) Hermann Ob

Ultimul episod al săptămânii difuzat joi, 24 ianuarie, de la ora 18.30, este realizat de Marian Voicu şi este dedicat lui Mircea Eliade - unul din cei mai importanţi gânditori ai istoriei religiilor din secolul XX. Filmul narează experiențele literare, filozofice şi mistice care i-au pregătit cariera, epoca anilor '30, a extremelor, căreia i-a căzut pradă, exilul în Franţa şi SUA. Sunt descrise şi explicate cercetările sale în domeniul istoriei religiilor şi impactul asupra societăţii contemporane laicizate.

(oar_w460)

16:45 Floarea nopţii

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1