loader
Foto

„Descălecaţi în Carpaţi": Cai de sport şi păduri virgine

Invitaţia lui Răzvan Petrişor de a vizita un nou „colţ de rai cu natură şi cai” este valabilă şi pentru duminică, 6 martie, de la ora 15:30 la TVR 1, TVR HD şi online pe TVR+, când se difuzează episodul 8 al seriei „Descălecaţi în Carpaţi".

 

Descălecaţi în Carpaţi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ARO, autoturismul de teren național fuse și se duse. Dacia o vândurăm francezilor, care ne-o revând. Dintre toate mijloacele de deplasare pe pământ, gândite, fabricate, proiectate în țară cu ani si ani în urmă, doar calul de sport românesc, cal de șa adaptat condițiilor de mediu locale, mai poartă stema, în fine, steaua în frunte. În frunte a fost și este la săriturile peste obstacole organizate în țară ori la cele internaționale. De nechezat. Nu de necrezut!

(w882) Descăleca

Caii din această rasă sunt selecționați în funcție de performanță la săritul peste obstacole. Zis și filmat la Herghelia Jegălia, ferma de elită unde a fost creată această rasă, în timpul unui miniderby, care combină săriturile pe clasicul teren de competiție și pe cel cu obstacole din bușteni vajnici precum niște oșteni. Greu de trecut!

(w882) Descăleca

Deasă precum un broccoli. Ba chiar mai sănătoasă decât el. N-o guști, dar o privești cu nesaț. Pădurea virgină Izvoarele Nerei. Cea mai întinsă pădure neatinsă de fag din Europa continentală. Arie protejată de Fagus Silvatica. Specie de arbore care produce mult mai mult oxygen decât stejarul, pinul sau bradul.

(w882) Descăleca

Despre puterea sa calorică, ferească UNESCO să vorbim! Într-o arie protejată nu se taie nimic. Vântul, și el, ar trebui amendat când bate cât să întrerupă viața biologică a unei frunze! Ocrotită de mai bine de 30 de ani, pădurea care va intra curând în patrimoniul UNESCO nu-și va pierde niciodată virginitatea. Centura de castitate biologică e ruptă doar de drujba timpului. În fapt, 65 la sută din pădurile virgine ale Europei se află în județul Caraș-Severin, contribuind serios la cele 20.000 de hectare de păduri neatinse de fag ale României, țara lider european la suprafața împădurită neatinsă de către omul modern.

Campania TRUNCHI și SUFLET ne educă iar despre facerea unei păduri. Repicat. În traducere, din limba silvică în cea laică, înseamnă că vom ajunge printre puieți de rășinoase răsăriți și crescuți în solar din sămânță.

Greul cade aici pe umerii pădurarului care-și transferă apoi propria greutate pe marcatorul ce trasează minuscule tranșee în solul cu humus de fag, rășinoase și nișip de râu. Locul de germinare în care vor fi așezate semințele de molid. Cu puieții astfel răsăriți și piguliți, descopleșiți de buruieni zi de zi, în micuțul solar din Neamț se produc pui de molid pentru 56 de hectare de pădure. După 2-3 ani petrecuți în miile de solarii-maternități de stat, milioane de puieți ajung în pepiniere cantonale. Unde alți pădurari au grija de noul stadiu de creștere al copiilor forestieri îmbrăcați, de data asta, la sute de ace.

(w882) Descăleca

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR +, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)

19:30 Fata cu cartea

* Prezintă Nadine Vlădescu

Realizator Nadine Vlădescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1