loader
Foto

„Descălecaţi în Carpaţi": Paşaport de vizitare şi Formula 1 călare

Un nou „colţ de rai cu natură şi cai” ne-a fost dezvăluit duminică, 13 martie, de la ora 15:30 la TVR 1, TVR HD şi online pe TVR+, când s-a difuzat episodul 9 al seriei „Descălecaţi în Carpaţi", realizate de Răzvan Petrişor.

 

Descălecaţi în Carpaţi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Adevărate cărți de învățătură sunt ariile naturale protejate. Deschidem una dintre ele – Parcul Natural Vânători Neamț.

Gazdă este zimbrul sau Bizonul European. Masculi tineri sau îmblăniți a maturitate deplină. Mame zimbru cu pui. Vizitatori: pui de om însoțiți de ghid atoateștiutor cu ton blajin moldovenesc la purtător. Făcuți curioși la înălţime, pe pasarela de vizitare cu elagația maximă de 20 m, școlarii vor ajunge, mâine, cercetători, rangeri sau administratori în ariile naturale protejate ale României.

Mai întâi însă, trebuie să arate că au asimilat informații despre fiecare parc național, natural sau rezervație. În schimbul răspunsurilor corecte, ei primesc PAȘAPORTUL COPIILOR PENTRU ARII PROTEJATE, cu care au acces gratuit în colțurile de rai din România.

(w882) Descăleca

Florile, și ele creații dumnezeiesc de frumoase, se dau la o parte să faca loc personajelor principale. Calul și atelajul cu driver. Nu! Nu suntem la premiile OSCĂRUȚĂ, cum ar putea mustăci unii răutacioși, ci la campionatul național de atelaje, etapa găzduită de Herghelia Beclean.

Ziua întâi. Nobilului sport trebuie să i se acorde respectul și ritualul cuvenit: pregătirea echipamentului. Înțelegem și de ce, după ce se fac cal-culele, rezultă că este cel mai scump sport după Formula 1. Dar pasiunea nu poate fi ținută în frâul contabilității.

(w882) Descăleca

Ziua 2. Proba de dresaj. În progresie. Sunt punctate sau penalizate mersurile, schimbările de mers și de direcție, supunerea.

Ziua 3. Maratonul. 16 kilometri distanța de parcurs. Pe câmpurile învecinate Hergheliei Beclean, fără obstacole, ci doar cu specii conlocuitoare și hrănitoare pentru om. În soare, căci umbra pădurilor e prea în zare.

Ziua 4. Proba de obstacole cu conuri. Și minge în vârf de con. Pas cu pas, impasibili la camera de filmat, driverii driblează și memorează fiecare poartă. Poartă ținută prezentabilă, pe măsura prestanței acestei probe.

(w882) Descăleca

Campania TRUNCHI ȘI SUFLET ne prezintă viața pădurii din România. Statistic, cel mai despădurit, prin tăiere, județ al României este Harghita. Corelați această informație cu faptul că 90% din pădurile harghitene le-au fost retrocedate particularilor. Acolo unde statul administrează aurul verde se poate cuantifica și pădurea regenerată: din 1991 și până astăzi, fondul forestier de stat reîmpădurit, natural sau prin plantare de puieți, depășește 510 000 de hectare.

Până în 2030, România trebuie să-și crească suprafața împădurită de la 27 la 32 %, cât reprezintă media europeană. Iar una dintre soluții este transformarea în păduri a terenurilor degradate, unde e nevoie de reconstrucție ecologică, și a celor care nu au avut niciodată vegetație forestieră. Sarcina le revine silvicultorilor dedicați trunchi și suflet aurului verde.

(w882) Descăleca

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR +, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:45 Floarea nopţii

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1