loader
Foto

Dincolo de viitor: Cum poate fi manipulat codul genetic

Vom putea să ne alegem trăsăturile copiilor noştri prin modificări genetice? Aflăm vineri, 20 mai, într-o nouă ediţie a emisiunii dedicate ştiinţei: „Dincolo de viitor”. De la ora 22:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Dincolo de viitor

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În februarie 2016, Autoritatea Pentru Fertilizare Umană şi Embriologie din Marea Britanie a dat undă verde cercetătorilor, pentru a modifica  genetic embrionul uman. Cea care se va ocupa de acest experiment este Kathy Niakan, o cercetătoare în domeniul celulelor stem, care va încerca să modifice codul genetic al unui embrion uman. Prin munca sa, Niakan încearcă să descopere – într-o primă fază – care sunt genele care influenţează fertilizarea umană în acest prim stadiu al dezvoltării embrionului. Acest embrion însă nu va fi fertilizat.

Posibilitatea de a citi codul genetic şi de a-l manipula însemna începutul unui noi ere, dar care sunt şi implicaţiile etice? „Astăzi, utilizând ingineria genetică, medicina contemporană reuşeşte să trateze anumite categorii de boli iar în viitor am putea asista la noi tratamente prin manipularea directă a genelor umane. Perpetuarea speciei umane este deja în atenția geneticii”, spune Mihai Melinescu,  gazda emisiunii Dincolo de viitor.

Vom discuta despre acest subiect cu invitatul permanent, Andrei Dorobanţu, fizician în cadrul Institutului „Horia Hulubei” şi profesoara Georgeta Cardoş, cercetător ştiinţific biolog, specialist în genetică.

***

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

 

 

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)

19:30 Fata cu cartea

* Prezintă Nadine Vlădescu

Realizator Nadine Vlădescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1