loader
Foto

Dincolo de viitor: neuroştiinţa şi misterele creierului uman

Vineri, 15 aprilie, de la ora 22:30, la TVR 2 am pătruns în domeniul neuroştiinţei şi am vorbit despre „uploading-ul” creierului uman. Ce înseamnă asta? Aflaţi de la profesorul Leon Zăgrean fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe.

 

Dincolo de viitor

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

Vineri, 15 aprilie, de la ora 22:30, pătrundem în domeniul neuroştiinţei şi vorbim despre „uploading-ul” creierului uman. Ce înseamnă asta? Posibilitatea ca mintea umană să poate fi reprodusă într-un calculator; în felul acesta, am putea avea inteligenţă artificială sau am putea să încărcăm memoria şi personalitatea unei persoane într-un sistem de operare, construind o clonă digitală.

Este un proces ce aparţine de domeniul science fiction sau cartografierea creierului va putea fi realizată în viitorul apropiat? Aflăm de la Andrei Dorobanţu, fizician al Institutului „Horia Hulubei” şi profesor doctor Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti şi fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România.

„Creierul, la rândul lui, poate fi abordat pe două niveluri: nivelul strict material, unde intră biochimia, structura morfologică, conexiunile dintre diferitele lui părţi, iar cel de-al doilea nivel este acela al funcţiei creierului. Pe lângă faptul că acest sistem coordonează organismul şi îl integrează în mediul în care trăieşte are şi o funcţie conceptuală, de elaborare a conceptelor. A elabora un concept este o creaţie, iar aici intervine şi filosofia”, spuneea Leon Zăgrean, într-un interviu pentru Hotnews.

***

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

 

 

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 3

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1