loader
Foto

Documentar-eveniment la TVR 1: „Diana – şapte zile care au zguduit lumea”

Pe 31 august, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 au putut urmări în premieră şi exclusivitate filmul evenimentelor de la momentul decesului Prinţesei Inimilor şi până la funeraliile acesteia.

 

31 august 1997, ora 3.00 dimineaţa. Un stupid şi controversat accident de maşină pune capăt unui destin încărcat de dramatism.

La doar 36 de ani, Prinţesa Diana părăsea această lume, care a purtat-o nu o singură dată de la agonie la extaz – şi înapoi.

La 20 de ani de la tragicul eveniment, joi, pe 31 august, de la ora 21.00, TVR 1 a difuzat în premieră şi exclusivitate documentarul în două părţi Diana – şapte zile care au zguduit lumea, o producţie BBC 2017, analizând în profunzime săptămâna ce a prefaţat funeraliile Prinţesei, o perioadă în care însuşi viitorul monarhiei britanice era pus sub semnul întrebării.

Opinia publică a deplâns sincer şi profund moartea celei care fusese considerată „Prinţesa Inimilor”. Evenimente sportive au fost anulate, mii de oameni au făcut un adevărat pelerinaj la Londra, pentru a-şi prezenta omagiile, iar un covor de flori s-a aşternut în timp record în faţa Palatului Kensington.

(w882) Diana_SDtS

În tot acest timp, Familia Regală a ales să se menţină departe de ochii presei, retrasă la domeniul din Balmoral. Niciun steag coborât în bernă la Buckingham Palace nu semnala decesul, iar membrii familiei nu au avut nicio apariţie zile întregi, spre dezaprobarea tot mai vizibilă a publicului.

Săptămâna ce a urmat morţii fulgerătoare a Prinţesei a scos la iveală tensiunile pregătirilor şi ale negocierilor, membrii monarhiei şi consilierii acestora luptând să-i protejeze pe William şi Harry, cei doi copii ai Prinţului Charles de Wales cu Lady Di, dar şi să calmeze opinia publică, asigurând o mare vizibilitate a funeraliilor, organizate la Westminster Abbey.

(w882) Diana_SDtS

Cu acces la oamenii-cheie ai momentului, documentarul Diana – şapte zile care au zguduit lumea aduce mărturii în exclusivitate ale membrilor staff-ului Prinţesei, ale unor importanţi reprezentanţi ai Guvernului britanic, jurnalişti, experţi şi membri ai societăţii civile. Confesiunile unice, personale ale protagoniştilor ajută miniseriei să aducă lumină asupra implicaţiilor practice şi emoţionale ale săptămânii, dar şi să analizeze modul în care moartea Dianei a contribuit la asigurarea viitorului monarhiei britanice.

(w882) Diana_SDtS

Narator: James D’Arcy

Regia: Ben Ryder, BBC

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

* Chirurgie pe creier prin pleoapă

Invitat: cpt. dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "dr. Carol Davila" din Bucureşti

Prima operație pe creier prin pleoapă a fost realizată în premieră, în România, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, singura unitate de stat românească unde se efectuează astfel de intervenţii în chirurgia epilepsiei şi nu numai. Un succes ce merită promovat, mai ales că la realizarea lui au contribuit medici tineri care demonstrează că se poate face performanţă şi în România! Despre toate acestea ne spune invitatul nostru care declară că: „Dacă vrem să fim cu adevărat fericiţi, trebuie să ne comportăm ca nişte copii-în special să iubim şi să iertăm.”

*Autismul, lumea de lângă noi

Invitat: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului

Specialiştii estimează că, în prezent, autismul este o afecţiune care depăşeşte, în frecvenţă, boli precum cancerul, diabetul şi Sindromul Down. Să privim cu bunătate, cu iubire și cu înțelegere spre ”lumea de lângă noi”. Vorbim despre integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectru autist.

* Iubirea, medicamentul nostru

Invitat: preot dr. Sorin Zahiu, Biserica „Sf. Marcu Eugenicul” din Atena, Grecia

A plecat la studii în capitala Greciei pentru a face doctoratul în teologie şi s-a îndrăgostit de limba română învăţând greaca. De 25 de ani locuieşte în Atena, locul în care Platon a construit prima universitate din lume şi, de 20 de ani, slujeşte în mijlocul comunităţii româneşti de pe meleaguri elene. Într-o ţară străină, diasporenilor, orfani de ţară, le e necesară multă dragoste! Iubirea vindecă şi este un proces continuu!

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Invitat Nicoleta Rădăcină, jurnalistă, editorul proiectului "Unfinished Love Stories"

Teme de discuţie

-la inceputul acestei saptamani, pe 23 aprilie, chiar de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, Fundația EIDOS a lansat platforma editorială UNFINISHED LOVE STORIES ce pune în lumină povești reale de iubire, în toate formele ei. Platforma are ca sursă de inspiraţie Modern Love, cea mai citită rubrică din The New York Times, coordonată de jurnalistul Daniel Jones. S

Invitat Oana Alexandru Constantinescu-Consilier de Imagine si Eticheta Sociala

Absolventa a Facultatii de Psihologie din Bucuresti, Oana Alexandru Constantinescu este unul dintre puținii experți din România in Eticheta socială si de business. Jurnalist timp de 20 de ani, incepand cu varsta de 14 ani, iar apoi expert in PR si comunicare, Oana a inteles prin prisma meseriilor sale importanța bunelor maniere, in orice context social.
Invitat Alina Neacşa floristă, furnizor al Casei Regale a României
Teme de discutie

-flori si culori de Sarbatori

-cursuri de aranjamente florale ca terapie ocupationala şi surse viitoare de venit

-recent, Alina a fost reconfirmata de Casa Regala a Romaniei drept furnizor oficial

Invitat Irina Margareta Nistor, critic de film

Teme de discutie

-saptamana viitoare, pe 29 aprilie, se decerneaza Premiile Gopo-evenimentul este la a 18-a editie

-filmul despre care am vorbit si in Weekend Matinal-"Nasty"-a fost selectat pentru o proiecţie specială la Festivalul International de la Cannes, aflat la 77-a editie.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1