loader
Foto

Economistul Ioana Petrescu, la Interes general de marţi, 19 noiembrie

Ioana Petrescu – consilier de stat al Primului-Ministru şi Valentin Curelaru – inspector şef Control şi Intervenţie Rapidă, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală au fost invitaţii lui Sorin Burtea.

 

Sorin Burtea
Interes general

Ediţia din 19 noiembrie este disponibilă online pe TVR +

“Nimic nu este sigur pe lume, în afară de moarte şi de impozite, spune o zicală americană atribuită lui Benjamin Franklin. Din nefericire, românii nu scapă de moarte, dar cu siguranţă scapă de impozite!” este de părere Ioana Petrescu, economist specializat pe evaziune fiscală, care va fi prezentă la Interes general pe TVR 1 şi TVR Internaţional marţi, de la 18:50.

România, Grecia, Lituania şi Letonia au fost, în 2011, ţările cu cele mai mari pierderi din TVA necolectată raportate la PIB, se arată într-un raport al Comisiei Europene. Ţara noastră pierde, anual, peste 10 miliarde de euro prin scheme de fraudare a taxei pe valoarea adăugată, ceea ce reprezintă cea mai mare delapidare la nivelul Uniunii Europene. Evaziunea este vizibilă în România în primul rând, la nivel micro, prin lipsa bonului fiscal.

Încă din aprilie 2013, echipa Interes general a iniţiat campania "Cere bonul fiscal!", care vine în ajutorul autorităţilor. Zecile de mii de bonuri primite la Redacţie şi premiile substanţiale pe care le oferim, au o contribuţie majoră asupra schimbării atitudinii consumatorilor, cărora le explicăm de ce este importantă această chitanță. Din toamnă, campania noastră s-a îmbogăţit cu un premiu bonus, în valoare de 500 de lei. În cazul în care cumpăraţi un produs şi nu primiţi bonul fiscal nici când îl cereţi, scrieţi o sesizare către unitatea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice din zona unde locuiţi şi trimiteţi-ne numărul de înregistrare al reclamaţiei. Până acum am oferit 10 astfel de premii.

Un raport al Consiliului Fiscal scoate în evidență că evaziunea se află la o dimensiune foarte ridicată în ţara noastră, aproape 14% din PIB în 2012. Cea mai mare parte, respectiv 60% se înregistrează la TVA, în timp ce contribuțiile sociale generează 24%, în principal prin intermediul muncii la negru.

“Dacă se doreşte, fenomenul poate fi redus. Guvernanţii au declarat că îşi pun speranţe mari în Direcţia Generală Antifraudă, parte a Fiscului. Aşadar, arme pentru combaterea evaziunii există, rămâne de văzut dacă unele interese personale sau de grup vor continua să fie mai presus de lege” susţine Sorin Burtea, moderatorul şi producătorul emisiunii Interes general.

Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

 

4:10 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă (R)

...cu Eugenia Vodă Talk-show cultural

Emisiune de Eugenia Vodă

(Reluare)

5:10 Tezaur folcloric (R)

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1