loader
Foto

Ediţie specială Universul credinţei de Sf. Maria

TVR 1, TVR Craiova, TVR HD şi TVR+ au transmis în direct, pe 15 august, de la ora 10.00, Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, de la Mănăstirea Tismana, din judeţul Gorj.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, pe 15 august, Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului, care marchează trecerea de la vară la toamnă. Într-o ediţie specială Universul credinţei, TVR 1 va transmite în direct de la Mănăstirea Tismana, din judeţul Gorj, Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Realizată de Studioul TVR Craiova în colaborare cu TVR 1, transmisiunea directă începe la ora 10.00 şi va putea fi urmărită şi la TVR Craiova, TVR HD şi TVR+ timp de două ore.

(w882)

Citadelă a ortodoxiei româneşti, Mănăstirea Tismana este cel mai vechi aşezământ monahal încă în funcţiune din Ţara Românească, istoria sa numărând peste şase veacuri. Înconjurată de culmi împădurite şi stâncoase, mănăstirea a fost ctitorită de către Cuviosul Nicodim cel Sfinţit, cu susţinerea voievozilor Radu I, Dan I şi Mircea cel Bătrân. În 1675, cronicarul şi clericul otoman Paul de Alep nota impresionat în însemnările sale de călătorie: „ea nu mai are seamăn nici în această ţară, nici în alta, prin frumuseţea locului şi a aşezării, prin mulţimea apelor sale şi întărirea pe care o are, ajutată şi de ocrotirea zidurilor sale înconjurătoare.” Biserica „Marii Lavre” de la Tismana a fost sfinţită pe data de 15 august 1378 şi poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului".

Slujba de la Mănăstirea Tismana va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, alături de alţi ierarhi şi preoţi. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în 15 august să participe la slujbele religioase şi rugăciune. Comentariul de specialitate al transmisiunii va fi asigurat de Corneliu Vlad Matache (TVR 1) şi de preotul Andrei Stănulică, consilier al Mitropoliei Olteniei şi colaborator al TVR Craiova. Producătorii transmisiunii sunt Estela Dincă (TVR 1) şi Alina Şerban (TVR Craiova).

(w882)

Universul credinţei nu este doar o emisiune religioasă. Duminica, de la 07.30 şi de la 08.30, TVR 1 vă oferă o perspectivă aparte asupra spiritualităţii creştine, a istoriei, educaţiei morale, culturii. Universul credinţei adună tot ceea ce e mai valoros şi mai frumos în istoria, cultura, credinţa şi spiritualitatea creştină românească. Vă aduce vorbe bune şi oameni care se ridică deasupra celor lumeşti, pace, bunătate şi înţelepciune.

 

 

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 4

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Contractul de vânzare – cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager

Ce presupune încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager? Care sunt costurile acestui demers legal? ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei au vorbit despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

 

#tvr1