loader
Foto

Galerie foto

Educaţia copiilor romi, la Opre roma

Ediţia de miercuri, 11 decembrie, a emisiunii Ora romilor, a fost dedicată unor copii excepţionali de la şcoala din staul Stancea, comuna Spanţov, Călăraşi.

 

Opre roma

Ediţia este disponibilă online, pe TVR+

„Faptul că educația ne diferențiază este foarte adevărat și în cadrul minorității rome. Ea se face inițial în familie, apoi copiii sunt preluați de către instituțiile de învățământ. În școli, elevii sunt educaţi în spirit civic, dar li se dezvoltă şi aptitudinile artistice și sportive. Rolul cadrelor didactice este acela de a depista și dezvolta pentru fiecare elev în parte abilitățile şi înclinațiile pe care le are acesta", ne spune Carmen State, realizatorul emisiunii de pe TVR 1, în argumentul său pentru această ediţie.

În Băneasa, judeţul Constanţa, Banciu Florica, mediatorul sanitar din primărie crede că: „educaţia e primul lucru la care trebuie să ne gândim.”

La școlile din Stancea, Spanţov, județul Călărași, copiii romi nu reprezintă un grup distinct, iar profesorii îi tratează pe toți elevii la fel, indiferent de etnia, familia sau comunitatea din care aceștia provin. Cadrele didactice şlefuiesc talentele unor copii care participă fără teamă la diverse competiții, concursuri şi  întreceri sportive.

Urmăriţi un reportaj special din şcoala în care Tudoriţa Dumitru, profesoară de limba franceză, spune despre copiii romi că: „le place mult limba franceză. E ceva nou pentru ei şi o primesc foarte bine”.

Opre roma, în fiecare miercuri, pe TVR 1, la ora 13:00.

3:35 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)

4:00 Sport (R)

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1