loader
Foto

Episodul 4 al seriei Bon anniversaire, Monsieur Chopin

Sâmbătă, 27 februarie,  de la 16.00, la TVR 1 şi TVR+ am văzut un nou episod din seria Bon anniversaire, Monsieur Chopin , o colecţie de 19 emisiuni dedicate marelui romantic polonez.

 

Perioada 1830 -1835

Căderea Varşoviei în urma asaltului Rusiei imperiale asupra Poloniei, în 18 septembrie 1831, îl forţează pe Chopin să părăsească Polonia natală pentru totdeauna. Se stabileşte în Paris. Revoluţia istorică poate să fi eşuat, însă dezvoltarea artelor a înregistrat cu siguranţă un succes. Pe lângă cele două noi concerte, compoziţiile sale pentru pian au fost martorele devenirii lui Chopin în lumea creatorilor de muzică. Cum să nu fim şocaţi de dramatismul primului scherzo? Ilustrează starea de spirit a compozitorului, sfâşiat între tumultul lumii exterioare şi singuratatea exilului său. Şi ce putem spune deja despre primul set de Studii op.10 dedicat lui Liszt? Până atunci, deja devenise Chopin. Geniul lui este deja recunoscut.

 

În episodul 4 al seriei Bon Anniversaire, Monsieur Chopin, pe care îl urmărim la TVR 1 pe 27 februarie, programul va include:

Vals în Re Bemol Major op. 70 No. 3  - interpreteaza Jean-Marc LUISADA

Mazurca în La Minor B. 45 - interpreteaza Olivier MAZAL

Mazurca in Do Major op. 68, No. 1 - interpretează Caroline SAGEMAN

Vals în Mi Major B. 44 - interpreteaza Caroline SAGEMAN

“Souvenir de Paganini” în La Major B. 37 - interpretează Olivier MAZAL

Vals în Mi Minor B. 56 - interpretează Caroline SAGEMAN

Patru mazurci op. 6 B. 60 - interpretează Jean-Marc LUISADA

Andante spianato - interpretează Caroline SAGEMAN

Marea Poloneză Briliantă în Mi Bemol Major op. 22 - interpretează Caroline SAGEMAN

Din 6 februarie, TVR 1 difuzează în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 16.00, câte un episod din seria Bon anniversaire, Monsieur Chopin, o colecţie de 19 emisiuni dedicate marelui romantic polonez.

Seria Bon anniversaire, Monsieur Chopin a fost realizată în anul 2010, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului şi cuprinde toate recitalurile susţinute în cadrul evenimentului care a marcat bicentenarul naşterii lui Frédéric Chopin. Franţa a găzduit în două dintre locurile care au avut o semnificaţie aparte pentru compozitor - Châteauroux şi Paris – integrala operelor pentru pian ale compozitorului polonez.

Aniversarea a fost prilejul unei întâlniri excepţionale, prin intermediul muzicii, a 60 de pianişti de toate vârstele, de la nume deja cunoscute ale muzicii clasice, la tineri muzicieni aflaţi la începutul unei cariere promiţătoare.

23:30 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

...cu Eugenia Vodă * Talk-show cultural

* Best of

Invitat Virgil Bercea

Emisiune de Eugenia Vodă

0:30 Ţară, ţară, cine eşti? (R)

Moderator Mădălina Dobrovolschi

Producător Ioana Mureşan

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1