loader
Foto

Galerie foto

„Fiindcă oricât ar fi de frumos în munţi, lumea de jos îi cheamă...”

Miercuri, 22 aprilie, episodul 2 al seriei „Izolaţi în România”, ediţia din 2017, ne-a reamintit întâlnirea cu doi tineri de aceeaşi vârstă, ce nu se cunosc, deşi au crescut pe acelaşi munte. Îl puteți revedea sâmbătă, 25 aprilie, ora 18.30, la TVR 1.

 

Izolaţi în România

„La ultima casă din România, chiar pe graniţa cu Ucraina, unde se agaţă harta în cui,  doi oameni aşteaptă să vină cucul - semn că a trecut iarna. Sunt tot acolo, în casa lor mică, fără curent. Cu toţii au rămas cum i-am găsit. Tinerii au plecat însă...” – astfel ne aduce Dite Dinesz în prezent povestea oamenilor de la graniţa cu Ucraina, pe care i-a vizitat în 2017.

(w882)

(w882)

Mihăiţă nu mai e singur cu grija animalelor. A plecat în Europa, munceşte, e bine. De-a lungul anilor, mulţi l-au ajutat pe Mihăiţă. Să lucreze, să facă şcoala de soferi. Azi se vede că nu a fost în zadar. E om bun, munceşte mult, în Italia, cu gândul că poate se va întoarce cândva...

(w882)

„Doi tineri din Buc sunt studenţi la facultate, nu se vor mai întoarce în cătunele răsfirate la graniţă. Fiindcă oricât ar fi de frumos în munţi, lumea de jos îi cheamă...”, îşi continuă Dite povestea. La şcoala din Buc e bine, mai sunt elevi „şi e semn că locurile de aici nu vor avea soarta Munţilor Apuseni. Cu siguranţă, aici, munţii rămân cu oamenii lor” (Dite Dinesz).

(w882)

În ediţia de miercuri, 22 aprilie, cu Izolaţi în România am ajuns în judeţul Suceava, la graniţa cu Ucraina şi ne-am reamintit de întâlnirea cu doi tineri care au aceeaşi vârstă, dar nu se cunosc, deşi au crescut pe acelaşi munte. Izolaţi în România, seria de reportaje despre oamenii din cătunele neştiute ale României, ne-a prezentat doi tineri cu destine diferite – miercuri, de la ora 22.00, la TVR 1. Episodul poate fi revăzut şi sâmbătă, 25 aprilie, ora 18.30.

Au aceeaşi vârstă, dar nu se cunosc, deşi au crescut pe acelaşi munte. Laura e eleva din prima bancă, de la şcoala din Buc, care acum 10 ani, spunea că vrea să devină medic când va fi mare. „Am regăsit-o la Mănăstirea din Rădăuţi, unde măicuţele au grijă de ea de când a terminat clasa a VIII-a. Fără ele n-ar fi avut nicio şansă să fie în clasa a XII-a la liceu şi premiantă”, spune Dite Dinesz, realizatoarea seriei Izolaţi în România.

Visul ei, chiar dacă s-a născut într-o căsuţă fără curent, se va împlini în această vară, când Laura va da examen la Facultatea de Medicină. Mama Laurei nu are nici azi curent.

Celălalt personaj al episodului al doilea – Mihăiţă - a terminat opt clase. Şi azi îi pare rău că a trebuit să asculte de tatăl lui, care bolnav fiind, l-a trimis să stea la graniţa cu Ucraina, să aibă grijă de animale. Într-o colibă mică, fără curent, stă singur zi şi noapte. Singurii oameni cu care mai vorbeşte sunt poliţiştii de frontieră ucrainieni.

(w882)

Privim şi vorbim. Pentru că şi ei sunt România. Izolaţi în România este o serie de 12 reportaje filmate în fiecare lună a anului 2016 şi care a fost difuzată în premieră de TVR 1 şi TVR+ în anul 2017.

(w882)

„Pentru mine, reporter, Izolaţi în România sunt o stare ce m-a răscolit profund şi m-a urmărit când am ajuns acasă. M-am simţit când neputincioasă, când fericită, când îngrijorată pentru ei. Pădurile lor mi-au făcut bine, înţelegând din fiecare gest şi cuvânt care e sensul omului pe pământ”, mărturisea Dite Dinesz.

Imagine: Marius Danci

Montaj: Constantin Buţă

Realizator: Dite Dinesz

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Muzica și dansul la minoritățile nationale si povești din Sulina.

Producător Nicoleta Epure

16:45 Floarea nopţii

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1