loader
Foto

„Foc încrucişat”: Dosare vechi şi noi, după 25 de ani de întrebări

Emisiunea „Foc încrucişat”, moderată de Roxana Zamfirescu alături de invitatul permanent Cornel Nistorescu, care a intervenit în direct prin telefon, a avut duminică, 25 octombrie, o nouă ediţie.

 

Foc încrucişat

Invitaţii Roxanei Zamfirescu au fost Florin Iaru, publicist, general (r) Dan Voinea, procuror, şi activistul civic anticomunist Teodor Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”.

Temele abordate în dialog s-au referit la dosarul Mineriadei, cu trimitere la clasarea dosarului Revoluţiei, precum şi la „moartea în coloana oficială” (cazul poliţistului mort în coloana oficială a vicepremierului Oprea).

Florin Iaru a susţinut, în cursul dezbaterii: „În România, am fost obişnuiţi ca puterea să fie exceptată de la lege... Amânarea, tergiversarea unor dosare, duce la pierderea speranţei...În prezent, se aşteaptă dispariţia unui om de pe scena politică. Uneori în viaţă, poţi face o prostie, poţi omorî un om, din neglijenţă sau din inconştienţă ... Mulţi dintre oamenii politici actuali au făcut în timp câteva astfel de prostii.”

„Domnul Oprea este vinovat de lucruri mult mai grave decât acuzaţia de neglijenţă în serviciu ... Protocolul spune că maşinile din coloană nu opresc, indiferent de ceea ce se întâmplă pe traseu” – a mai spus Florin Iaru.

„Când ai 66% din puterea politică a unei ţări, să te temi de ceva este o prostie ... Principalul vinovat pentru morţii de la Revoluţie este Armata română. „România este celebră pentru numărul de ofiţeri acoperiţi raportat la numărul de locuitori şi la cel de parlamentari”, a mai apreciat publicistul în emisiunea de duminică.

Gen. (r.) Dan Voinea, procuror, a declarat, la rândul lui, în dialogul de duminică, 25 octombrie, de la „Foc încrucişat”: „Infracţiunile contra umanităţii nu pot fi prescrise, conform legii ... Dosarul este finalizat la această oraă. Sunt 1054 de părţi vătămate. Toate au fost audiate”.

„Niciodată un stat bazat pe dictatură nu-şi recunoaşte crima sau crimele ... Manifestanţii din Piaţa Universităţii, dar şi din alte locuri din ţară voiau o democraţie reală ... Eu n-am văzut haos în acele zile. Toată strada a fost controlată. La fiecare filtru existau militari ... Persoanele reţinute ca suspecte au însumat peste şapte mii de victime în toată ţara...Dosarele vor ajunge în instanţă pentru că trebuie să li se facă dreptate victimelor”, a mai spus Dan Voinea.

Şi Teodor Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”, a intervenit în dialog: „Cu dosarul Revoluţiei suntem în prezent cam în aceeaşi situaţie în care eram în urmă cu 20 de ani ... Prima decizie dată în 2011 obligă statul român să schimbe legea siguranţei naţionale ... Dosarele au fost închise până în perioada 2004-2005... Sarcina puterii a fost aceea de a reprima tot ceea ce înseamnă aflarea adevărului”.

Teodor Doru Mărieş a mai spus: „Asociaţia „21 Decembrie” va informa CEDO în perioada imediat următoare ... De îndată ce vom primi aviz, vom ataca la procurorul ierarhic superior. Deocamdată nu ştim cine este el: Tiberiu Niţu, Florian Coldea sau oricine altcineva ... Există deja şapte decizii ale CEDO pe dosarul Revoluţiei ... Este imposibil că judecătorii Înaltei Curţi să închidă dosarul”.

Puteţi urmări AICI întreaga dezbatere din ediţia din 25 octombrie a emisiunii „Foc încrucişat”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 4

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Contractul de vânzare – cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager

Ce presupune încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager? Care sunt costurile acestui demers legal? ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei au vorbit despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

 

#tvr1