loader
Foto

Galerie foto

„Ia atitudine!”: altruism, compasiune, iniţiative, generozitate

Anda Docea şi invitatele ei de l uni ne vorbesc despre programe sociale destinate oamenilor străzii. Pe 25 aprilie, de la ora 10.00, Ia atitudine!, la TVR 1 şi online, pe TVR+

 

TOT CE CONTEAZĂ

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În Săptămâna Mare, la Ia atitudine!, echipa emisiunii a pregătit o ediţie despre altruism, compasiune şi iniţiative menite să ajute persoanele aflate în mare dificultate.

Anual, în România, 300 de oameni ai străzii mor de frig, foame sau din pricina bolilor. Invitatele emisiunii Ia atitudine! de luni conduc asociaţii care vin în ajutor celor aflaţi în situaţii dificile sau în risc de excluziune socială, oferindu-le o masă pe zi sau încercând să-i reintegreze pe piaţa muncii în ateliere speciale, unde se pot forma şi califica într-o meserie. Irina Mohora, jurnalist TVR, dar şi preşedinte fondator al Asociaţiei Zâmbetul Îngerilor şi Raluca Ouriaghli, director general Ateliere Fără Frontiere sunt invitatele Andei Docea la Ia atitudine!, de la TVR 1. Programul Ia atitudine, difuzat în fiecare luni dimineaţă, de la 10.00 la 11.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, face parte din linia de emisiuni reunite sub genericul „Tot ce contează”.

„Datele statistice indică, numai în Bucureşti, un număr de peste 30.000 de persoane care trăiesc pe stradă sau fără adăpost, dintre care peste 20.000 de persoane sunt cerşetori profesionişti, mare parte fiind victime ale exploatării. Din păcate, doar o mică parte dintre aceste victime sunt identificate de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, un studiu al instituţiei pentru anul 2012 relevând 1.041 de victime ale traficului de persoane, parte dintre acestea fiind obligate la cerşetorie”, spune Irina Mohora, fondator al Asociaţiei Zâmbetul Îngerilor.

(w500)

Pentru combaterea acestui fenomen, Asociaţia Zâmbetul Îngerilor propune un proiect socio–umanitar de acţiune locală, în primă fază la nivelul Bucureştiului, apoi naţională. Asociaţia intenţionează responsabilizarea societăţii civile în ce priveşte prevenirea traficului de persoane pentru cerşetorie, printr-un proces susţinut de informare şi prin asigurarea de hrană zilnică pentru cerşetori şi persoane fără adăpost, dar şi a incluziunii sociale a acestora prin programe umanitare complementare.

De inserţia socială, profesională şi civică a persoanelor aflate în mare dificultate se ocupă şi Ateliere Fără Frontiere, asociaţie care a înfiinţat primul atelier de inserţie în 2009, pentru gestiunea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Angajaţilor li se face un contract de muncă de doi ani, sunt învăţaţi o meserie şi ulterior asistaţi în integrarea pe piaţa muncii şi în societate. În 2012, a fost deschis atelierul de confecţii, care oferă 8 posturi de inserţie pentru femei cu probleme.

Ia atitudine! deschide linia de emisiuni reunite sub genericul „Tot ce contează”, difuzate la TVR 1 de la ora 10.00, de luni până vineri. Programul pune în prim-plan ONG-urile care au accesat fonduri europene pe diverse domenii: persoane cu dizabilităţi, construcţia de locuinţe pentru romi, reînfiinţarea unor ateliere de meserii care să ofere o şansă tinerilor de la sate etc. În acelaşi timp, telespectatorii pot vedea scurte anchete, în cadrul cărora sunt analizate acţiunile unor firme care au încasat bugete semnificative şi nu au reuşit să materializeze nimic din ceea ce era înscris în caietul de sarcini.

 

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1