loader
Foto

Galerie foto

Istorii personale din Primul Război Mondial, într-un documentar BBC, la TVR 1

Din 4 martie, TVR 1 difuzează o s erie documentară inovatoare, realizată prin prelucrarea unei extraordinare arhive alcătuite din interviuri cu supravieţuitori, filmate timp de 25 de ani. Primul episod, luni, de la ora 18.00.

 

Unul dintre cele mai catastrofale războaie din istoria omenirii este „văzut” şi „ascultat” ca niciodată până acum şi asta pentru că mărturiile emoţionante ale supravieţuitorilor sau familiilor lor sunt îmbinate cu materiale de arhivă restaurate digital tocmai cu scopul de a spune Povestea Oamenilor.

(w882)

Primul Război Mondial - Istorii personale (THE FIRST WORLD WAR: THE PEOPLE'S STORY, Regatul Unit, 2018) este un documentar în 3 episoade, regizat de Nick Maddocks. Vocea naratorului documentarului este a actorului englez Paul McGann, care aduce în film propriile amintiri despre familia sa şi rolul acesteia în război. Vedem documentarul la TVR 1 luni, marţi şi miercuri (4, 5, 6 martie), de la ora 18.00.

(w882)

(w882)

Inovatoarea serie documentară a fost realizată prin prelucrarea unei extraordinare arhive alcătuite din 200 de interviuri emoţionante cu supravieţuitori de pe fronturi şi de acasă, filmate timp de 25 de ani, intercalate cu imagini restaurate - filmate pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. Supravieţuitorii aduc mărturii însufleţite şi înduioşătoare din principalele teatre de război, cum ar fi Somme şi Passchendaele, precum şi de pe frontul intern, unde familiile erau devastate de pierderea celor dragi. O prezentare unică a unuia dintre cele mai cumplite războaie din istoria omenirii!

(w882)

Episodul  1: Pentru Rege şi Ţară – luni, 4 martie, ora 18.00

Reconstituie primii doi ani de război, culminând cu Bătălia de la Loos unde batalioanele Pals (Amicii) – alcătuite din voluntari entuziasmaţi să-şi servească Regele şi Ţara – au gustat din plin din ororile războiului industrializat. Aflăm cum au supravieţuit şi şi-au menţinut moralul aceşti oameni în tranşee, înconjuraţi doar de moarte. Şi cum familiile lor au făcut faţă pierderii soţilor, taţilor, iubiţilor şi fiilor. Şi cum, în pofida unor asemenea tragedii, trebuia să muncească lungi ore în fabricile de muniţie. Războiul nu a fost nici pe departe straşnica aventură pe care şi-o imaginaseră mulţi!

(w882)

Episodul 2: Bătălia de pe Sommemarţi, 5 martie, ora 18.00

(w882)

Prin intermediul relatărilor ultimilor supravieţuitori participanţi, episodul reconstituie una dintre cele mai reprezentative şi mai tragice bătălii din istorie. Când au dat atacul în iunie 1916, trupele şi-au imaginat că acest atac avea să pună capăt războiului. În schimb, s-a transformat în cea mai cumplită şi mai costisitoare luptă din tot conflictul, cu pierderi incredibile din ambele tabere.

Episodul 3: Lupta până la capăt - miercuri, 6 martie, ora 18.00

(w882)

Ultimul episod al seriei reconstituie cumplitele lupte din 1917 şi 1918, de exemplu cea de la Passchendaele – o bătălie dusă în mlaştini nesfârşite. În ofensiva din primăvara anului 1918, armata germană avansase atât de mult încât era cât pe ce să câştige războiul. Dar, cu ajutorul Statelor Unite ale Americii, a avut loc asaltul final ce a dus la victorie.

Sacrificiile din acest război total au schimbat pentru totdeauna faţa lumii. A produs transformări dramatice în destinele unor oameni obişnuiţi, dar cu poveşti de viaţă extraordinare.

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

* Chirurgie pe creier prin pleoapă

Invitat: cpt. dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "dr. Carol Davila" din Bucureşti

Prima operație pe creier prin pleoapă a fost realizată în premieră, în România, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, singura unitate de stat românească unde se efectuează astfel de intervenţii în chirurgia epilepsiei şi nu numai. Un succes ce merită promovat, mai ales că la realizarea lui au contribuit medici tineri care demonstrează că se poate face performanţă şi în România! Despre toate acestea ne spune invitatul nostru care declară că: „Dacă vrem să fim cu adevărat fericiţi, trebuie să ne comportăm ca nişte copii-în special să iubim şi să iertăm.”

*Autismul, lumea de lângă noi

Invitat: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului

Specialiştii estimează că, în prezent, autismul este o afecţiune care depăşeşte, în frecvenţă, boli precum cancerul, diabetul şi Sindromul Down. Să privim cu bunătate, cu iubire și cu înțelegere spre ”lumea de lângă noi”. Vorbim despre integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectru autist.

* Iubirea, medicamentul nostru

Invitat: preot dr. Sorin Zahiu, Biserica „Sf. Marcu Eugenicul” din Atena, Grecia

A plecat la studii în capitala Greciei pentru a face doctoratul în teologie şi s-a îndrăgostit de limba română învăţând greaca. De 25 de ani locuieşte în Atena, locul în care Platon a construit prima universitate din lume şi, de 20 de ani, slujeşte în mijlocul comunităţii româneşti de pe meleaguri elene. Într-o ţară străină, diasporenilor, orfani de ţară, le e necesară multă dragoste! Iubirea vindecă şi este un proces continuu!

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Invitat Nicoleta Rădăcină, jurnalistă, editorul proiectului "Unfinished Love Stories"

Teme de discuţie

-la inceputul acestei saptamani, pe 23 aprilie, chiar de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, Fundația EIDOS a lansat platforma editorială UNFINISHED LOVE STORIES ce pune în lumină povești reale de iubire, în toate formele ei. Platforma are ca sursă de inspiraţie Modern Love, cea mai citită rubrică din The New York Times, coordonată de jurnalistul Daniel Jones. S

Invitat Oana Alexandru Constantinescu-Consilier de Imagine si Eticheta Sociala

Absolventa a Facultatii de Psihologie din Bucuresti, Oana Alexandru Constantinescu este unul dintre puținii experți din România in Eticheta socială si de business. Jurnalist timp de 20 de ani, incepand cu varsta de 14 ani, iar apoi expert in PR si comunicare, Oana a inteles prin prisma meseriilor sale importanța bunelor maniere, in orice context social.
Invitat Alina Neacşa floristă, furnizor al Casei Regale a României
Teme de discutie

-flori si culori de Sarbatori

-cursuri de aranjamente florale ca terapie ocupationala şi surse viitoare de venit

-recent, Alina a fost reconfirmata de Casa Regala a Romaniei drept furnizor oficial

Invitat Irina Margareta Nistor, critic de film

Teme de discutie

-saptamana viitoare, pe 29 aprilie, se decerneaza Premiile Gopo-evenimentul este la a 18-a editie

-filmul despre care am vorbit si in Weekend Matinal-"Nasty"-a fost selectat pentru o proiecţie specială la Festivalul International de la Cannes, aflat la 77-a editie.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1