loader
Foto

Galerie foto

Jurnalista Paula Rusu Ia atitudine! şi susţine lupta bolnavilor de tuberculoză

Jurnalista Ştirilor TVR, Diana Brâncuş, i se alătură. Anda Docea şi invitatele ei vorbesc despre respectarea drepturilor pacienţilor cu tuberculoză în 23 mai, de la ora 10.00. Ia atitudine! a fost în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+ .

 

TOT CE CONTEAZĂ

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Trei oameni mor zilnic, în România, din cauza tuberculozei. România se află pe un nedorit loc întâi în UE la numărul cazurilor noi ale acestei boli. Anual, 500 de români fac o formă greu de vindecat a acestei boli. De aproape trei ori mai mulţi depind de terapiile complexe. În prezent, primesc medicamentele salvatoare prin proiectele finanţate cu fonduri norvegiene şi din Fondul Global pentru Tuberculoză. De la anul, finanţările externe se vor încheia, iar pentru accesul la medicamente va fi nevoie şi de modificări legislative. Aflăm mai multe la emisiunea Ia atitudine, difuzată în fiecare luni dimineaţă, de la 10.00 la 11.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

După cinci luni de schimbat medici şi tratamente fără nici un rezultat, jurnalista Paula Rusu a primit verdictul. Diagnosticul, care a venit după o serie de analize,  a speriat pe toată lumea, inclusiv pe ea: tuberculoză. „Da, TBC! Şi eu care credeam că această boală a fost eradicată în Romania… Tratamentul prescris corect de data asta venea însă târziu de tot pentru plămânul meu stâng, care era ca o strecurătoare, plin de găuri care nu au mai putut fi reparate”, scrie jurnalista pe blogul personal.

Paula Rusu este invitata Andei Docea la emisiunea Ia emisiunea Ia atitudine! de la TVR 1 şi TVR+, unde va vorbi despre experienţa prin care a trecut şi despre poveştile similare ale oamenilor pe care i-a cunoscut de când a decis să devină un „ambasador” al bolnavilor de tuberculoză şi să combată stigmatizarea lor în societate.

„Bolnavul de tuberculoză poate fi necontagios în 70% din cazuri. Un bolnav care îşi face tratamentul nu reprezintă niciun risc pentru cei din jurul lui. Tuberculoza se ia şi la cinematograf, în avion ori la operă, dar numai dacă sistemul imunitar este atât de slăbit încât să fie dovedit de bacil, altfel nu. Ne întâlnim cu bacilul de tuberculoză de sute de ori în viaţa noastră fără să contactăm boala”, mai scrie Paula Rusu.

Recent premiată cu o Diplomă de Excelenţă pentru ajutorul dat în lupta împotriva tuberculozei, de către Ambasada Statelor Unite în România, reporterul Ştirilor TVR Diana Brâncuş ne va spune, la Ia atitudine!, cum a adus în atenţia opiniei publice existenţa tuberculozei şi pericolul pe care îl reprezintă acestă boală, dar şi să facă auzită vocea pacienţilor.

(w882)

Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, cea care a organizat pentru presă concursul „Priveşte-mă prin ochii mei", este o organizaţie non-profit, ce are ca misiune derularea de acţiuni menite să contribuie eficient la respectarea drepturilor pacienţilor cu tuberculoză. De la Cătălina Constantin, preşedinte şi fondator ASPTMR, vom afla despre felul în care ar putea fi îmbunătăţită calitatea vieţii persoanelor afectate de tuberculoză în România, dar şi despre propunerea legislativă privind măsurile de prevenire şi control al tuberculozei, depusă în Parlament şi aflată, în aceste zile, în dezbatere publică.

15.000 de bolnavi de TBC erau înregistraţi în România în 2014, de când datează ultimele informaţii disponibile. O boală care, netratată corespunzător, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces.

Ia atitudine! deschide linia de emisiuni reunite sub genericul „Tot ce contează”, difuzate la TVR 1 de la ora 10.00, de luni până vineri. Programul pune în prim-plan ONG-urile care au accesat fonduri europene pe diverse domenii: persoane cu dizabilităţi, construcţia de locuinţe pentru romi, reînfiinţarea unor ateliere de meserii care să ofere o şansă tinerilor de la sate etc. În acelaşi timp, telespectatorii pot vedea scurte anchete, în cadrul cărora sunt analizate acţiunile unor firme care au încasat bugete semnificative şi nu au reuşit să materializeze nimic din ceea ce era înscris în caietul de sarcini.

 

6:00 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1