loader
Foto

La „Ia atitudine!”, aflăm de ce este importantă educaţia pediatrică

Luni dimineaţă, Anda Docea şi invitaţii ei ne demonstrează că „Tot ce contează” este să avem grijă de mame şi copii. Emisiunea s-a transmis în direct în 11 aprilie, de la ora 10.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

 

TOT CE CONTEAZĂ

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În România, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore. Anual, pierdem aproximativ 1.600 de nou-născuţi, ceea ce ne menţine pe prima poziţie în Uniunea Europeană într-un nedorit top al mortalităţii infantile. În 2014, rata morţii infantile a fost de 8,8 la 1.000 de nou-născuţi vii. Cauza principală a acestei cifre o reprezintă naşterile premature.

Un chestionar întocmit de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu organizaţia „Salvaţi Copiii” şi aplicat tuturor maternităţilor din ţară a relevat existenţa unui personal de specialitate şi auxiliar insuficient, un număr de paturi sub minimul admis, o rată mai mare cu 10-15% a naşterilor prin cezariană comparativ cu cea ideală şi echipamente medicale prea puţine şi uzate.

„În emisiunea „Ia atitudine!” de luni încercăm să aflăm ce programe suport ar putea fi dezvoltate pentru mame şi copii, cum ar putea fi elaborat şi implementat un plan de retenţie a personalului de specialitate şi auxiliar, dar şi de dotare a secţiilor de nou-născuţi cu echipamente moderne. Aflăm de ce este importantă educaţia pediatrică, cu accent pe sănătatea copilului, care este rolul unei moaşe şi cum este reglementată această profesie în România, dar şi sfaturi pentru mamele cu copii mici sau pentru cele în devenire”, ne-a spus Anda Docea, moderatorul emisiunii „Ia atitudine!” de la TVR 1.

(w882) Ia atitudi

Invitaţii Andei Docea la „Ia atitudine!” de luni, 11 aprilie sunt: Manuela Dănescu, coordonator de programe la „Salvaţi Copiii România”, Raluca Ghionaru, medic de familie, reprezentând Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie şi Melania Tudose, preşedinte al Asociaţiei Moaşelor Independente.

***

Programul difuzat în direct în fiecare luni dimineaţă, de la 10.00 la 11.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, face parte din linia de emisiuni reunite sub genericul „Tot ce contează”. Ia atitudine! deschide linia de emisiuni reunite sub genericul „Tot ce contează”, difuzate la TVR 1 de la ora 10.00, de luni până vineri.

Programul pune în prim-plan ONG-urile care au accesat fonduri europene pe diverse domenii: persoane cu dizabilităţi, construcţia de locuinţe pentru romi, reînfiinţarea unor ateliere de meserii care să ofere o şansă tinerilor de la sate etc.

În acelaşi timp, telespectatorii pot vedea scurte anchete, în cadrul cărora sunt analizate acţiunile unor firme care au încasat bugete semnificative şi nu au reuşit să materializeze nimic din ceea ce era înscris în caietul de sarcini.

0:50 Maria din Nazaret (R)

(MARIA DI NAZARET-Italia, Germania, Spania, 2012)

Prima parte

Regia Giaccomo Campiotti

Cu: Alissa Jung, Luca Marinelli, Andreas Pietschmann, Paz Vega

Dramă biblică. Redactor Adriana Vulpe

X

(Reluare)

2:35 Sport (R)

(Reluare)
 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Contractul de vânzare – cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager

Ce presupune încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager? Care sunt costurile acestui demers legal? ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei au vorbit despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

 

#tvr1