loader
Foto

"La masa regilor", sâmbătă la TVR 1 | VIDEO

Sâmbătă, 27 martie, de la 14.30, la #TVR1​, urmărim o ediţie "Ora Regelui" dedicată împlinirii a 140 de ani de la proclamarea României ca Regat.

 

Ora Regelui

Primăvara anului 1881 aducea României titlul de Regat. Își câștigase independența prin eroismul ostașilor săi, fusese recunoscută de Marile Puteri și avea un principe domnitor înrudit cu mai toate familiile imperiale și regale ale Europei. Cu câțiva ani în urmă, Domnitorul Carol I ceruse Mareșalului Curții și al Casei Domnești, Theodor Văcărescu, să alcătuiască o culegere de norme pentru Curtea Domnească.

Ele țineau seama de obiceiurile țării, dar și de ceremonialele de tradiție din alte părți și au fost revizuite, după proclamarea Regatului, sub numele ”Ceremonialul Curții Regale a României”.

În cei 140 de ani de cînd s-a întocmit lucrarea, normele obligatorii din reședința suveranului, de la evenimentele oficiale și private, nu s-au împotrivit prea mult vremii, însă amănuntele recepțiilor și dineurilor par să își fi schimbat ceremonialul. ”La masa regilor” spune povestea meselor regale în timpul celor cinci generații ale dinastiei române. Istoricii și arhivele bine păstrate dezvăluie în detaliu protocolul de la Sinaia și de la București.

Zestrea culturală a Castelelor Peleș și Pelișor, precum și a Palatului Cotroceni, a Palatului Regal din București și a Palatului Elisabeta e reunită în acest film despre ospitalitatea regală, dar și despre arta decorativă și gastronomică.

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

23:00 Cu ai mei! (R)

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1