loader
Foto

Galerie foto

Seria ”Legende și mistere” revine la TVR 1

O serie dinamică ce încearcă să descopere adevărul din spatele celor mai interesante legende din istoria omenirii. În aprilie, revedeți episoade despre: Billy the Kid, Regele Arthur, Omul cu masca de fier și Zorro. Luni și marți, de la ora 22, la TVR1.

 

Luni, 6 aprilie, de la ora 22:00

Urmăriți episodul 4 din seria ”Legende și mistere” (Mystery Files, Regatul Unit, 2009-2011) pentru a afla cine a fost ”Billy the Kid”. Producător şi regizor: Kate Haddock. Povestitor: Struan Rodger.

Sfârşitul anilor 1870. Unul dintre cei mai abominabili criminali din Vestul Sălbatic este Billy the Kid… un ucigaş adolescent care terorizează New Mexico. Viaţa lui de proscris ia sfârşit când este împuşcat de prietenul său şi omul legii Pat Garrett. Asta e legenda. Dar noi cercetări medico-legale arată că realitatea a fost cu totul alta. De fapt, cine era puştiul din poveste ?

(w500)

Marți, 7 aprilie, de la ora 22:00

Episodul 5 ne conduce în lumea Regelui Arthur și a Cavalerilor Mesei Rotunde. Producător şi regizor Joanne Lunt. Povestitor Struan Rodger

Arthur, rege legendar al britonilor, locuitor al castelului din Camelot, alături de Cavalerii Mesei Rotunde, a devenit simbolul cavalerismului şi al onoarei. Această splendidă poveste a traversat secolele. Dar a existat cu adevărat regele Arthur? Pentru a da un răspuns, arheologii şi istoricii pun cap la cap dovezi din săpături şi fragmente de documente din urmă cu 1.500 de ani.

 

(w500)

Luni, 13 aprilie, de la ora 22:00

În episodul 10 al seriei, descoperim cine a fost ”Omul cu masca de fier”. Producător şi regizor Lisa Marconi. Povestitor Struan Rodger.

În Franţa secolului al XVII-lea, regele Ludovic al XIV-lea, temându-se de ameninţarea reprezentată de fratele său geamăn, l-a condamnat la o viaţă cumplită, ascunzându-i chipul după o mască de fier. Această întâmplare şocantă continuă să uimească şi să fascineze istoricii şi publicul deopotrivă. După o investigaţie ce i-a purtat din cotloanele temniţelor secolului al XVII-lea până la cele mai înalte eşaloane ale curţii Regelui Soare, experţii pot afirma acum că adevărul este chiar mai scandalos decât însuşi mitul.

(w500)

Marti, 14 aprilie, de la ora 22:00

Episodul 16 al seriei este dedicat lui ”Zorro”, unul dintre cei mai îndrăgiți eroi. Producător şi regizor Mark Tiley. Povestitor Struan Rodger.

Poveştile despre viaţa sa dublă – aristocrat ziua şi apărător al celor neajutoraţi noaptea - despre iubirile sale şi despre cum mânuia sabia au devenit cunoscute în ultimul secol. De la prima sa apariţie ca personaj de roman în cărţile autorului american Johnston McCulley, iar apoi ca personaj de film, cărturarii au tot dezbătut ce figură istorică l-a inspirat pe eroul Zorro. A fost el un luptător pentru libertate din California? A fost el versiunea mexicană a lui Robin Hood? Conform unor documente din secolul al XVII-lea ale celei mai temute instituţii din Imperiul Spaniol – Inchiziţia – un om misterios din Irlanda catolică poate fi la originea legendarului Zorro.

 

(w500)

 

 

 

19:45 Sport

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1