loader
Foto

Măsuri de sprijin pentru antreprenori şi investitori în turism, la Interes general

Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de afaceri şi Turism a fost invitatul lui Sorin Burtea, marţi, la TVR 1, de la ora 18.10.

 

Sorin Burtea
Interes general

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Considerate principalul motor de creştere economică, întreprinderile mici şi mijlocii din România generează două treimi din cifra de afaceri. În jur de 60% din forţa de muncă activă lucrează în astfel de structuri.

Sprijinite prea puţin de stat, însă supraimpozitate, refuzate de bănci la finanţare sau lovite de reducerea pieţei de desfacere, ca urmare a crizei, firmele din România se luptă de ani buni să supravieţuiască într-un mediu economic ostil. Multe dintre ele cedează, iar în ultimii ani, numărul lor este în scădere, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Florin Jianu, ministrul de resort, şi-a propus încă de la preluarea mandatului, luarea unor măsuri care să stimuleze dezvoltarea de firme noi, susţinerea celor existente, precum şi facilitarea accesului la finanţare. La începutul lunii aprilie, au fost aprobate modificări la Legea IMM-urilor, iar recent, au fost semnate primele 30 de acorduri pe schema de ajutor de minimis, pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii. Guvernul va aloca acestor societăţi, 0,4% din PIB-ul României, iar programul de minimis este parte a acestui proiect.

La nivel mondial 9% din Produsul Intern Brut provine din turism! Este un domeniu pe care România trebuie să-l valorifice mult mai mult. Pentru dezvoltarea industriei ospitalităţii, ministrul de resort propune scheme de ajutor de stat, care oferă facilităţi diverse pentru investiţii, infrastructură, locuri de muncă şi pentru agrement. Aceste tipuri de scheme sunt inspirate după cele aplicate în Franţa, Italia, Slovenia. Un alt proiect vizează lansarea în cel mai scurt timp a voucherelor de vacanţă în format electronic şi înfiinţarea unui Tel-Verde. De asemenea, ministrul are în vedere o iniţiativă privind crearea de clustere în turism, finanţate prin Programul Operaţional Regional, şi atragerea tinerilor în zona de promovare.

De cealaltă parte, reprezentanţii industriei hoteliere cer sprijin pentru pregătirea personalului în atragerea de fonduri europene şi doresc scutirea de la plata TVA-ului pentru veniturile obţinute de la turiştii străini.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa interesgeneral@tvr.ro şi pe pagina www.facebook.com/InteresGeneralTVR1.

Campania „Solicitaţi bonul fiscal!” continuă cu informaţii utile şi extragere de 5 premii,fiecare de 500 de lei.

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1