loader
Foto

Galerie foto

Noi recitaluri de „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu” la TVR 1

TVR 1, TVRi şi TVR+ difuzează cele mai frumoase momente de la cel mai mare festival internaţional de folclor din România: duminică, 16 iulie, de la ora 21.10 - mari ansambluri folclorice româneşti, dar şi recitalul Damian Draghici şi Taraful Fănică Luca.

 

Iuliana Tudor

Ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu a celebrat 11 ani de diversitate culturală, reunind în cele trei zile de festival peste 2.000 de artişti, ansambluri româneşti, ansambluri din străinătate (Coasta de Fildeş, Columbia, Polonia, Serbia, Grecia, Belgia, Germania, Republica Moldova), minorităţi şi comunităţi (croată, maghiară, ucraineană, romă, germană, poloneză, turco-tătară, greacă, ruşi-lipoveni).

(w882)

Ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu aduce tradiţia autentică în mediul urban prin muzică, dans şi artă populară, promovând frumuseţea, unicitatea fiecărei naţiuni în contextul globalizării şi păstrării identităţii socio-culturale.

Duminică, 16 iulie, de la ora 21.00, TVR 1 continuă să difuzeze imagini din prima zi a festivalului, atunci când şi-au prezentat programele Ansamblul Dor Românesc din Bistriţa Năsăud, cu soliştii Matilda Pascal Cojocăriţa şi Alexandru Pugna; Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava; Ansamblul Transilvania din Baia Mare; Ansamblul Mureşul. Seara se încheie cu un concert extraordinar Damian Draghici şi Taraful Fănică Luca. Tot atunci, telespectatorii TVR vor putea vedea deschiderea oficială a Festivalului (realizată de Claudia Popa, director creart şi director festival, cea care înmânează plachete de participare ansamblurilor din străinătate prezente la evenimentul din acest an).

(w882)

(w882)

Ansambluri invitate din străinătate, minorităţi şi comunităţi, tineri interpreţi de muzică populară şi ansambluri româneşti s-au întâlnit la o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu, desfăşurat la începutul acestei luni. Iuliana Tudor a fost gazda celui mai mare festival internaţional de folclor din România, transmis pentru telespectatori de TVR 1, iar pentru cei care urmăresc programele Televiziunii Române online, pe www.tvrplus.ro.

(w882)

(w882)

TVR 1 a transmis în direct pe 1 iulie, evoluţiile ansambrurilor „Warszawianka" din Polonia şi „Ţara Vrancei" din Focşani. Duminică 2 iulie, tot în direct la TVR 1 şi TVR+, au fost transmise recitalul Ansamblului „Uninorde" din Columbia şi Concertul extraordinar Loredana şi invitaţii săi: Mioara Velicu, Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia, George Forcos Palade, Bogdan Simion, Gicu Coadă. A acompaniat Orchestra „Agurida", condusă de Marin Alexandru şi Orchestra Naţională „Valahia" condusă de Marius Zorilă.

(w882)

(w882)

Continuând tradiţia, TVR 1 a fost şi anul acesta co-producător al Festivalului Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart–Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie. Festivalul a avut loc în perioada 30 iunie-2 iulie, în parcul Cişmigiu din Capitală, reunind mii de artişti din toate zonele ţării, ansambluri folclorice, fanfare, minorităţi şi comunităţi naţionale, meşteşugari, ateliere de creaţie şi bucate tradiţionale, evenimente dedicate celor tineri şi copiilor.  Din 2016, Festivalul Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu” este membru al CIOFF – Consiliul Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice şi Artă Tradiţională – partener al UNESCO.

foto: FB Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu, creart

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Despre recunoasterea meritelor artistilor romi, femei lautarese, un muzeu virtual dedicat istoriei acestei etnii si despre muzica de ascultare, la racoare : Shamanelism, un proiect inedit al Institutului Goethe.

La interviul editiei, va fi alaturi de noi Iulian Stoian, sef serviciu politici publice in cadrul Agentiei Nationale pentru romi. Vom povesti despre proiectele acestei institutii si rolul pe care il joaca in promovarea etniei.

Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Muzica și dansul la minoritățile nationale si povești din Sulina.

Producător Nicoleta Epure

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1